AddToAny

Hvor mye er det verd å beholde skogen i slekta?

Hvor mye er det verd å beholde skogen i slekta?
- Hvis juleselskapene fortsatt er hyggelige, gikk overdragelsen trolig bra, hevder, Ole Christen Hallesby i Vestfold. Han har loset mange bønder og skogeiere gjennom krevende, men ikke nødvendigvis konfliktfylte prosesser. Her gir han deg noen gode råd når skogeiendommen skal videre i slekta. Takst, tydelighet og tid er tre stikkord.
-Hvis far ringer meg, spør han oftest om jeg kan hjelpe til med å fylle ut skjemaene, smiler rådgiver Ole Christen Hallesby.
Sammen med kona, Mariann Andersen, hjelper han ganske mange bønder og skogbrukere med eiendomsoverdragelser, samt overkommelige og nesten uoverkommelige utfordringer rundt det å være nettopp skogeier eller bonde.

- HVIS MOR RINGER, forteller hun meg ganske direkte at det kan være litt grums i familien.
- Når vi kommer inn som utenforstående, kan vi stille mange direkte, men nødvendige spørsmål rundt for eksempel eiendomsovertagelser. Det er ikke så lett å bli såret når vi stiller spørsmålene, som når de kommer fra barna, sier han.
- Verden forandrer seg og det å overlate skogeiendommen til neste generasjon behøver absolutt ikke være konfliktfylt, men det er krevende. Særlig fordi hele handelen er en prosess som handler om modenhet, åpenhet og tydelighet.

- VI SNAKKER SJELDEN lenge med far før vi forstår at det ikke var skjemaene som var det viktigste han ville drøfte med noen som står helt utenfor.
Hallesby har klienter nok, og ordreboken er full til langt ut i 2018, men det er mye du kan gjøre selv. Både som selger og kjøper.

- FAKTISK BEGYNNER overdragelsen til neste generasjon når du selv tar over, sier Hallesby.
- Klager du hver dag på skatten, naboen, tømmerprisene, entreprenørene og på de som planter, så skal du ikke bli overrasket hvis ingen av barna vil overta. Gi dem mer glede enn plikter. La dem se det positive, og hjelp dem til å få en oppvekst med gled
Gå til mediet

Flere saker fra SKOG

Helt siden antikkens Hellas har folk brukt såkalte «ønskekvister» for å finne vann, mineraler og å spå om fremtiden. Møt Svein. Han er kvistgjenger.
SKOG 30.04.2024
Den første tiden etter planting kan være tøff for gran- og furuplanter. De må konkurrere hardt om vann og næring på flata, og er utsatt for skader. Vi testet om gjødsling gitt ved planting kan gi «starthjelp» i denne vanskelige fasen.
SKOG 30.04.2024
Det er en overdrivelse å si at gråor, Alnus incana, er et majestetisk tre. Men opp igjennom tidene har det likevel betydd mye, både rød farge, lett fottøy og ikke minst som kalender.
SKOG 30.04.2024
Utpå Nøtterøy finnes en rekke problemer ved at allmenheten faktisk går på tur. Dette irriterer villaeiere som finner på ulike ting for å ha strandsonen for seg selv.
SKOG 30.04.2024
For mange granplanter dør før de får etablert seg på hogstfeltet. Nå er det bevilget 20 millioner kroner til et fem og et halvt års prosjekt som skal kontrollere både plantenes vei fra skogplanteskolene til hogstfeltene og foryngelsesresultatet på flere hundre plantefelt.
SKOG 30.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt