AddToAny

Ville tatt kampen en gang til

I Liverpool kan du være både rød og blå fotballsupporter, men lista de 500 sparkede havnearbeiderne i byen havnet på da konflikten sluttet for 25 år siden var svart. Ingen ville ha dem.
LIVERPOOL: I 28 år har Bobby Morton jobbet på havna i Liverpool. Nå står han hjemme og holder rundt kona og de to barna på sju og tolv år. Det er september 1995 og han har fått sparken fordi han nekter å ta jobben til fem kolleger som ble sparket etter en krangel om overtidsbetaling.
Både kona og barna forstår. Uten jobb, ingen penger.
- Jeg drikker en cola hver dag. Jeg kan drikke vann i stedet, sier sønnen på tolv trøstende.
Søsteren vil ikke være noe dårligere.
- Vil du at jeg skal snakke med de andre barna på lekeplassen slik at vi kan danne streikevakt slik at ingen kommer inn på skolen, pappa? spør hun.
Bobby rister på hodet.

850 DAGER
Brevet han fikk i postkassa var kort og brutalt, men han var ikke den eneste som hadde fått oppsigelsesbrev. De første fem jobbet for selskapet Torside, de neste rundt 75 jobbet for det samme selskapet, men de nektet å gjøre jobben de fem som fikk sparken hadde gjort. Utenfor porten til havna satte de opp streikevakter, og da de rundt 400 havnearbeiderne i Mersey Dock and Harbour Company ville sette inn sine ansatte, ble resultatet det samme. MDHC-arbeiderne nektet, og fikk sparken de også.
Få dager senere er han på vei til den store salen på rådhuset. Han blir var en diger kollega som er i samme ærend. Kollegaen er rød og hoven rundt øynene. Tårene renner. Da han ser Morton, stopper han opp, tørker seg rundt øynene.
- Du må aldri si til noen at jeg har grått, ber han instendig.
Morton viser fram sitt eget oppsigelsesbrev.
- Alle vi som skal på møtet i dag har fått det samme brevet som deg, sier Morton stille.
Så går de sammen mot rådhuset. Ikke alene.
I 850 dager varer konflikten mellom havnearbeiderne og arbeidsgiverne. 26. januar i år er det nøyaktig 25 år siden den ble avsluttet, men under hele konflikten fortsetter driften på havna med ustrakt bruk av streikebrytere. Bobby Morton blir mørk i blikket når han snakker om dem.
«Scabs». Han nærmest spytter ut ordet. - Vi ba dem om ikke å ta jobbene våre, men de brydde seg ikke. Dermed var streikebryterne inne og vi stod utenfor porten, sier Morton.
Under konflikten drar Morton verden rundt for å samle støtte. I USA iverksettes det sympatiaksjoner mot skip som skal derfra til Liverpool, og det samles inn penger fra hele verden. En kvart million kroner kommer fra norske havnearbeidere.

HÅPET SOM BRAST
På hjemmebane går det verre, selv om man fikk et håp da Bill Morris, leder for forbundet havnearbeiderne var organisert i, holdt en strålende tale til dem da han endelig kom til Liverpool.
- Folk jublet da han avsluttet med Liverpool Football Club sitt slagord «You'll Never Walk Alone», men det var siste gang vi så ham, forteller Morton.
Det gikk nemlig rykter om at Morris kunne være aktuell i en kommende Labour-regjering, og at han ikke ville ha ansvaret for en slik konflikt som i Liverpool hengende over seg. Unnskyldningen som ble brukt var at forbundet ikke kunne engasjere seg i streiken siden havnearbeiderne formelt sett ikke lenger hadde noe arbeidsforhold til bedriften, da de var oppsagt.
Heller ikke Tony Blair og Labour sin valgseier endret
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Magasinet for fagorganiserte

- Alle på jobben snakker jo om lønn. Men det er nok mange medlemmer som ikke vet at det er lønnsoppgjør nå, sier Triin Reinart.
Penger, penger og atter penger. Økt kjøpekraft er det viktigste kravet i år.
I Kristiansand oppdager de 23 studentene som tar grunnkurs for å bli yrkessjåfører på buss og lastebil at det er mye å lære. Blant annet at det er lov å si nei til sjefen.
Rett før jul la regjeringen fram sine forslag til hvordan pensjonssystemet bør se ut i framtiden. Et av de viktigste forslagene er å øke aldersgrensene for alderspensjon fra folketrygden.
I 1859 ble det startet trikotasjefabrikk i Salhus utenfor Bergen. 130 år senere var det kroken på døra, men da var det allerede bestemt at fabrikken skulle bli museum.

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt