AddToAny

Vil saksøke oppdrettere for å stanse hunde-avl

Vil saksøke oppdrettere for å stanse hunde-avl
Dyrebeskyttelsen Norge forbereder søksmål mot Norsk kennelklubb, samt utvalgte rasehund-klubber og -oppdrettere, for å avle frem hunder med alvorlige og smertefulle helseproblemer som vesentlig svekker deres livskvalitet.
- Det er illustrerende at landbruks- og matminister Olaug Bollestad i år har brukt masse ressurser på en diarésykdom som rammet et tyvetalls hunder. Mens alle hunder av rasen cavalier king charles spaniel får hjertesvikt, uten at noen reagerer. Sykdommen medfører mye lidelse, sier Åshild Roaldset, daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, og veterinær av yrke.

Advokatbladet møter henne og Eva Hustoft, rådgiver i Dyrebeskyttelsen, hos deres advokater, advokat Emanuel Feinberg og advokatfullmektig Dagny Ås Hovind i advokatfirmaet Glittertind i Oslo. Det er de samme advokatene som representerer Natur og Ungdom i klimasøksmålet mot Staten for brudd på Grunnloven § 112.

Systematiske brudd

Sammen med sitt advokat-team har Dyrebeskyttelsen i lengre tid forberedt et søksmål for å få stanset det de mener er alvorlige, systematiske og planlagte brudd på dyrevernloven § 25. Der heter det at «avl skal fremme egenskaper som gir robuste dyr med god funksjon og helse».

- At det foregår avl av raser med store helseproblemer, er velkjent, og noe som er godt dokumentert og debattert. Vi har gjentatte ganger tatt opp dette både med Mattilsynet og med Norsk kennelklubb. Men ingen ting skjer, sier Roaldset.

Engelsk bulldog. Fransk bulldog. Mops. Cavalier king charles spaniel. Bostonterrier. Dette er et utvalg av kortsnutede hunderaser - såkalte brachycephaliske raser - der individene ofte lider av alvorlige helseproblemer.

- Cavalier king charles spaniel er predisponert for 25 arvelige sykdommer. Mange individer har svært stor sykdomsbyrde. Og rasen engelsk bulldog klarer i det store og hele hverken å føde naturlig eller pare seg. Rasen har også allergier, hudfoldproblemer og en så høy frekvens av sykdommer at det er vanskelig å forstå at avl av den ikke kvalifiseres som lovbrudd, sier Åshild Roaldset.

Press i skallen

Den populære cavalieren, som den gjerne kalles, lider oftere enn andre hunder av syringomyelia, et syndrom som påvirker hjerne og ryggmarg ved at den bakre delen av hodeskallen blir for trang for hjernen, noe som skaper unormalt press.

«Symptomene inkluderer sensitivitet og smerter rundt hode, nakke, eller skuldre, ofte inkludert av at hunden klynker eller gråter kombinert med regelmessig kløing i området rundt øret, nakke, skulder», heter det på Norsk cavalierklubbs hjemmesider. Og videre «d

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Ingelin M. Gundersen er skeptisk til forslaget om å innføre egenandeler for dem som trenger fri rettshjelp i barnevernssaker.
Advokatbladet 04.08.2020
Reglene for fotlenke-soning ble endret fra 1. juli, og innebærer blant annet at man kan sone med fotlenke i inntil seks måneder. Fra høsten kan kriminalomsorgen også ta i bruk GPS-systemer og ansiktgjenkjenning for å kontrollere den domfelte.
Advokatbladet 04.08.2020
Hamars største advokatfirma Mageli har ansatt flere nye advokater under korona-krisen.
Advokatbladet 03.08.2020
Rett før sommerferien kom den første dommen fra Høyesterett om anvendelse av straffeparagrafen i plan- og bygningsloven.
Advokatbladet 03.08.2020
Wiersholm-advokat Stephan Jervell var en av seks studenter som startet studentaksjonen Humak i 1989. 31 år etter lever den humanitære organisasjonen i beste velgående.
Advokatbladet 02.08.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt