AddToAny

Vil ikke gi slipp på dosentene

Vil ikke gi slipp på dosentene
Det regjeringsoppnevnte Underdalsutvalget vil fjerne dosentene fra akademia. Flere reagerer på forslaget, ikke minst UiT Norges arktiske universitet.
Underdalsutvalget foreslår å fjerne førstelektor-dosent-stigen i akademia, og heller etablere en forsker-lektor-stige for både forskere og undervisere.

Det vil i så fall betyr slutten for toppstillingen dosent ved norske universiteter og høgskoler.

I alt var det 173 dosenter i Norge i 2017.

Delt om dosenter

Rapporten til Underdalsutvalget var på høring med frist 1. oktober og rundt 40 har svart. Blant disse er UiT Norges arktiske universitet som advarer kraftig mot å fjerne dosentløpet.

«Bortfall av dosentstigen kan potensielt svekke UiT som breddeuniversitet», står det i høringsuttalelsen derfra.

Også Forskerforbundet, Akademikerne, Universitetet i Agder, Universitetet i Stavanger, Høgskolen i Innlandet, BI og Høyskolen Kristiania mener dosentløpet må beholdes, ihvertfall inntil videre.

NMBU er derimot enig med Underdalsutvalget i at dosentløpet bør fases ut, mens VID vitenskapelige høgskole også støtter utfasing, men vil ha overgangsordninger. Universitetene i Oslo og Bergen ikke opptatt av dosentene i sine uttalelser, mens OsloMet tar til orde for å opprette flere alternative stiger opp til et felles toppnivå; professor.

Vil ikke gi slipp på dosentene

Prorektor for utdanning ved UiT Norges arktiske universitet, Wenche Jakobsen, vil beholde dosentløpet.

UiT har 17 årsverk dosenter, ifølge 2017-tallene fra NSD/DBH.

- Jeg synes ikke vi skal tviholde på det, men jeg ønsker ikke å gi slipp på det før det foreligger noe bedre enn forsker-lektor-stigen som Underdalsutvalget foreslår. Den framstår som uklar, og i det hele tatt er rapporten mye klarere på karriereveier i forskning enn i undervisning, sier hun.

Det vil svekke undervisningsdelen i hele breddeuniversitetet hvis disse stillingene faller bort. De er viktige for kvaliteten på profesjonsutdanningene, og hos oss gjør dosentene en fantastisk innsats i å synliggjøre god undervisning. Wenche Jakobsen Prorektor, UiT Norges arktiske universitet

- Jeg synes også Underdal sier lite om krav til forskningsbasert undervisning, sier hun.

Jakobsen påpeker at det kreves gode ordninger for å ivareta profesjonsfagene

- Vi etterspør synliggjøring betydningen av undervisning i forsker-lektor-stigen. Det er ikke tydelig nok. Når stortinget og regjeringen har laget en meritteringsordning for undervisere og det er kommet nye ansettelsekrav, der man vektlegger undervisning, så burde dette også vært tydeligere i denne stigen.

- På hvilken måte vil bortfall av dosentstillingene svekke UiTs som breddeuniversitet?

- Det vil svekke undervisningsdelen i hele breddeuniversitetet hvis disse stillingene faller bort. De er viktige for kvaliteten på profesjonsutdanningene, og hos oss gjør dosentene en fantastisk innsats i å synliggjøre god undervisning, sier hun.

Ønsker likeverdighet

Heller ikke Universitete

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt