Jødisk museum og historiker Kjetil Braut Simonsen lanserte nettressursen Antisemittisme - før og nå på tirsdag. Med nettsiden vil de vise hvordan antisemittiske forestillinger har kommet til uttrykk i forskjellige historiske faser og hvilke virkninger de har fått, og ikke minst belyse hvordan antisemittismen fremtrer i dag. FOTO: Arnfinn Pettersen
Det er ikke slik at antisemittismen forsvant etter Nazi-Tysklands nederlag. Både vold og fordommer mot jøder har fortsatt etter andre verdenskrig, og særlig har negative holdninger vært utbredt i Øst-Europa og etter hvert også i Midtøsten. Ikke minst er antisemittisme et sterkt element i en rekke moderne konspirasjonsteorier.
I Norge viste en holdningsundersøkelse gjort for Holocaustsenteret i 2012 at 12,5 prosent hadde tydelige fordommer mot jøder. Oslo kommunes kartlegging av holdninger blant skoleelever i 2011 viste at flertallet av skoleelevene oppfattet ordet jøde som negativt og at en av tre jødiske barn har opplevd å bli hetset på skolen.
Vil gå mer i dybden
Men norske skolebøker har gjerne knyttet antisemittisme utelukkende opp mot nazismen og den tyske okkupasjonen a