AddToAny

Vil flytte samtalen om ytringsfrihet til sentrum

Vil flytte samtalen om ytringsfrihet til sentrum
Hvordan skape et best mulig ytringsklima? Det er ett av spørsmålene en ny antologi fra Humanist forlag og Human-Etisk Forbund ønsker å gi svar på.
I morgen lanserer Humanist forlag i samarbeid med Human-Etisk Forbund antologien Ingen frihet uten ytringsfrihet, med bidrag fra både aktivister og akademikere. Dette skjer i et frokostmøte som strømmes, der fire av bidragsyterne deltar i en panelsamtale om ytringsfrihetens dilemmaer: Kjersti Løken Stavrum er blant annet styreleder i Norsk Pen og leder for den regjeringsoppnevnte Ytringsfrihetskommisjonen, Dana Manouchehri er generalsekretær i LIM (Likestilling, integrering, mangfold), Sylo Taraku er rådgiver i Tankesmien Agenda og har blant annet utgitt Frihetskampen i islam, og Lars H. Fr. Svendsen er professor i filosofi og tilknyttet den liberale tankesmien Civita.

Seniorrådgiver i Human-Etisk Forbunds livssynsavdeling Arnfinn Pettersen har vært redaktør. Han har i mange år arbeidet med tema som ytringsfrihet, religionskritikk, ekstremisme, konspirasjonstenkning, ikke minst gjennom sine tidligere roller som redaktør av Fri tanke og av tidsskriftet Humanist. Pettersen er også forbundets kontakt med det sekulærmuslimske miljøet i Norge.

Det kan virke som store deler av den offentlige diskusjonen - både i tradisjonelle medier og i nye, sosiale medier - i seinere tid har handlet om ytringsfrihetens kår og grenser, både innenlands og utenlands. Så et nærliggende spørsmål å rette til redaktøren er: Trenger vi nok en bok om ytringsfrihet?

- Vi trenger en slik bok fordi det fortsatt er slik at de politiske ytterkantene får sette mye av agendaen for den offentlige samtalen om ytringsfriheten. Skrikhalsene til høyre skyver ytringsfriheten foran seg som et skjold, og slipper unna med det retoriske trylletrikset at fordi det ikke er

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

John Rawls berømte tankeeksperiment hjelper oss å innse hva rettferdighet egentlig er.
Fri tanke 21.02.2021
Hvorfor samles såpass ulike miljøer hver uke for å demonstrere mot koronatiltak? Og hva er det de er så redde for? Forfatter og journalist John Færseth har overvært demonstrasjonene.
Fri tanke 17.02.2021
Årets første papirutgave av medlemsmagasinet Fri tanke er landet i postkassene rundt omkring i landet denne uka.
Fri tanke 15.01.2021
- Forsvarer jeg en bredere livssynsdefinisjon enn Gran? På en måte, ja, på andre måter, ikke nødvendigvis, skriver Arild Tornes i sitt svar til seniorrådgiver i Human-Etisk Forbund, Even Gran.
Fri tanke 05.01.2021
Vi må hjelpe barn i lukkede trossamfunn, men vi må bruke metoder som virker, skriver Bente Sandvig og Even Gran.
Fri tanke 17.12.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt