AddToAny

Vi må sette etikken i høysetet

Dette er en artikkel der forfatterne drøfter ulike etiske problemstillinger.
Alle avdelinger bør ha et tilbud om etikkrefleksjon. Det er langt fra realiteten i dag, viser en undersøkelse.

Hovedbudskap

Vi ønsker å fremheve etikkens betydning i alle deler av helsetjenesten. Alt helsepersonell står i etiske utfordringer, og etter vårt syn burde alle avdelinger ha et tilbud om etikkrefleksjon. Etikkarbeid blir sjelden etterspurt fra høyere ledernivåer. Vi anbefaler at det opprettes etiske refleksjonsgrupper i alle avdelinger som har pasienter.

I november 2021 sendte Rådet for sykepleieetikk, kommune- og spesialisthelsetjenesten (KS) og Senter for medisinsk etikk (SME) en spørreundersøkelse til 5853 sykepleieledere i kommune- og spesialisthelsetjenesten. Vi stilte spørsmål om den systematiske etiske refleksjonen: I hvor stor grad eksisterer den? Resultatene var både oppløftende og nedslående.

Bare 39 prosent av sykepleielederne svarte at deres ansatte hadde et tilbud om etisk refleksjon. Kun 10 prosent av de spurte besvarte undersøkelsen. Det kan bety at de som faktisk driver etikkarbeid, var mer tilbøyelig til å svare. I så fall er 39 prosent høyere enn det reelle tallet.

Alt helsepersonell står i etiske utfordringer, og etter vårt syn burde alle avdelinger ha et tilbud til sykepleiere om etikkrefleksjon. Etikkarbeid ble i liten grad etterspurt fra høyere ledernivåer. De som ikke hadde et etablert etikkarbeid, oppga mangel på tid (56 prosent) som den viktigste årsaken til at sykepleierne ikke fikk tilbud om etikkrefleksjon.

Etikkarbeid har betydning for praksis

Mer oppløftende var det at etikkrefleksjon får positive følger for praksis. Lederne som tilrettela for etisk refleksjon, opplevde det som nyttig. De svarte at etikkrefleksjonen var til hjelp i krevende etiske beslutninger (53 prosent), og at den styrket kvaliteten på tjenestene (69 prosent).

I vår undersøkelse svarte lederne også at eti

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Akershus universitetssykehus har nylig tatt i bruk en lommefolder med forslag til spørsmål som student og praksisveileder kan bruke i veiledningssituasjoner.
Sykepleien 22.05.2022
- Foruten at hver enkelte av oss trenger grunnleggende kunnskap om rus og avhengighet, bør det være sykepleiere med spesialisert ruskompetanse i alle sykehus, skriver innleggsforatteren.
Sykepleien 21.05.2022
Anine Andrea Johansen var nyutdannet sykepleier da hun fikk hjerneblødning. Sju år etter jobber hun som erfaringskonsulent på Sunnaas sykehus og prosjektleder for Sunnaasstiftelsen. Hun sier aldri til de unge at de må akseptere skaden sin.
Sykepleien 20.05.2022
Sykepleieren som saksøkte Nesodden kommune, fikk ikke medhold i dommen fra lagmannsretten som behandlet ankesaken fra tingretten.
Sykepleien 20.05.2022
RS-virus førte til rundt 100 000 barnedødsfall på verdensbasis i 2019, ifølge en ny studie.
Sykepleien 20.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt