AddToAny

- Vi bruker ikke pekefingeren, men lærer heller barna å sette pris på miljøet

- Vi bruker ikke pekefingeren, men lærer heller barna å sette pris på miljøet
- Det er ikke barna som skal bære ansvaret for forurensningen. Det er vi som skal rydde opp, sier Astrid Sund. For små og store i Askeladden Steinerbarnehage er bærekraftig utvikling langt mer enn et tomt honnørord.
- Vi har hele veien vært forut for vår tid. Nå opplever vi at tiden virkelig kommer oss i møte. Det er en stor glede, sier Astrid Sund og smiler.

Hun er daglig leder i barnehagen på Holtebrekk i Hurum. Barnehagen har fem avdelinger, tre for barn fra 3 til 7 år og to for barn fra 1 til 3 år. Den ene er en familiebarnehage som holder til i et privathus rett ved siden av barnehagebygningen. Førsteklassingene til steinerskolen som ligger like ved er også lokalisert i barnehagen.

Askeladden Steinerbarnehage har siden 2007 hatt tilhold i lokaler bygget så miljøvennlig som overhodet mulig. Hverdagen organiseres så organisk og økologisk som det går an.

Det er ikke alltid like enkelt, i en tid der vi omgis av plast fra vi står opp til vi legger oss, svært mye av maten vi spiser blir dyrket fram ved hjelp av ulike sprøytemidler, og helse- og miljøskadelige stoffer brukes i alt fra lekeapparater utendørs via vaskemidler til gamle leker og emballasje man pakker maten inn i.

- Vi får jo advarsler hele tiden, om dyr som lider, isbreer som smelter... Det er lett å tenke at dette klarer vi ikke å gjøre noe med. Men det er viktig at vi gir barna en positiv inngang til problemstillingen. Ingen pekefinger, men heller lære dem å sette pris på naturen og glede seg over det vi har rundt oss, sier Sund.

- Vi har mer makt enn vi tror

I denne barnehagen gjør de hva de kan. Det handler blant annet om å gi barna holdninger de tar med seg inn i voksenlivet, og ferdigheter gjennom praktisk arbeid.

- Vi gjør mye av det samme som i en litt gammeldags husholdning. Vi har noen høner som får restemat og en egen kjøkkenhage med kompost. Vi handler også økologisk i en liten landhandel, som er opprettet i det hundre år gamle rådhuset på Klokkarstua - og også fungerer som kulturhus i lokalmiljøet. Den ligger like i nærheten og drives av lokale ildsjeler, sier Sund.

Slik har de jobbet helt siden starten for 35 år siden. Nå har barnehagen tatt ytterligere grep for å gjøre en enda større innsats for miljøet.

- Jeg har en egen plastreduksjonsmappe. Der noterer jeg ukentlig hva vi får av varer som er pakket inn i plast. Forrige uke var en dårlig uke, siden vi bestilte masse grønnsaker som kom i plast. Da sier vi i fra om at dette vil vi ikke ha, sier Vara Bibikova.

Hun er assistent, og har samtidig ansvar for barnehagens jobbing med miljø og bærekraft.

- Vi forbrukere har mer makt enn vi tror. Både som privatpersoner og her, som en barnehage. Vi sier fra. Vi vil ikke ha plast. Får vi ikke positiv respons, bytter vi leverandør. S�

Les mer

Flere saker fra barnehage.no

«Det påtroppende byrådet i Oslo har ambisjoner om at flere barn skal få gå i gode barnehager i sitt eget nærmiljø. Det vil vi gjerne bidra til,» skriver administrerende direktør i PBL, Anne Lindboe.
barnehage.no 23.10.2019
Barnehageansatte må være interessert i barnas samtaler, mener Lena Ryberg. Hun har forsket på kommunikasjonen under måltidet i en svensk barnehage.
barnehage.no 23.10.2019
Inga Marte Thorkildsen (Sv) fortsetter som byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo. Det ble klart da Raymond Johansen la fram det nye byrådet, onsdag.
barnehage.no 23.10.2019
Arbeiderpartiet, Miljøpartiet de Grønne og Sosialistisk Venstreparti har blitt enige om en felles politisk plattform for de neste fire årene, men flertall har de ikke.
barnehage.no 22.10.2019
Debatten har etter min mening blitt noe ensporet og preges av kategorifeil, skriver artikkelforfatteren.
barnehage.no 22.10.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt