AddToAny

VERN OG STEDSIDENTITET PÅ GRAVPLASSEN

Årets fagdager i Ullensvang har satt vern og stedsidentitet som tema.
Bevaringsarbeid har i forskrift til gravferdsloven stått som en egen paragraf. Her står det også at kirkelig fellesråd kan vedta verneplaner. Vi er mange som har hatt dette på planen i mange år, kanskje kommet litt i gang, men aldri fått satt av nok tid og ressurser til arbeidet. Mange er usikre på hvordan man skal gripe det an og har dårlig samvittighet for at det aldri blir gjort.

Nå er det kommet en egen veileder om bevaringsarbeid, og på årets fagdager blir det mange foredrag med praktiske råd til hva som kan bevares, bør bevares og ikke trengs å bevares. I dette arbeidet er alle ansatte på gravplassene sentrale personer, og mange har arbeidet lenge og har uvurderlig kunnskap om gravplassens historie når det gjelder graver, gravminner, vegetasjon, personhistorier og tidstypiske perioder.

Bevaringsarbeid vil variere like mye som landet vårt er ulikt. For gravplasser plassert mellom knauser i havgapet til gravplasser i dalfører høgt til fjells, vil man på forskjellig vis måtte vektlegge hva som er bevaringsverdig utfra sin stedsidentitet.

Å stå alene om en oppgave som man kanskje er usikker på selv, kan fort bli et tungt prosjekt Det viktig å få med gode og riktige medlemmer i gruppen som skal lage en bevaringsplan. Her er det gode ressurser å hente hos ansatte på gravplassene, medlemmer i historielag, enkeltpersoner som har kunnskap og interesse for vegetasjon, estetikk, kunst og byggeskikk.

En god bevaringsplan kan legge grunnlag for at man får et undervisnings- og informasjonsopplegg som kan brukes både av barnehager, skoler og for turister.

En bevaringsplan med fokus på stedstilhørighet vil gi innbyggere i alle aldre kunnskap om kultur og tradisjon for lokalsamfunnet og kommunen de bor i.

Vi ser fram til fagdager som kan gi oss verdifulle innspill og motivasjon til arbeidet vi er i gang med og for noen en inspirasjon til å starte.

Frem til da ønsker jeg alle en riktig god sommer!
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Når gravplassrelatert stoff når nyhetsbildet er det ofte med sensasjonspregede saker. Ting settes på spissen for å generere oppmerksomhet og klikk.
Gravplassen 09.12.2019
Stadig flere ønsker navnet minnelund. Grethe Bjerck var aldri i tvil og var villig til å vente på å gravlegge sin avdøde mann til den navna minnelunden ved Langestrand kirke i Larvik var ferdig.
Gravplassen 09.12.2019
Gravplassundersøkelsen fra 2018 viser en avgiftspolitikk som fremmer kremasjon og gjenbruk av gamle graver i store kommuner med arealpress, mens mindre kommuner med god plass ikke dekker kremasjonsutgiftene.
Gravplassen 09.12.2019
Det er nå anslagsvis rundt 1.400 som velger å få sin aske spredt i naturen i stedet for på en gravplass. Det viser tall innhentet fra fylkesmennene av fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv.
Gravplassen 09.12.2019
Fagbladet har utviklet seg mye på sine 50 årganger.
Gravplassen 09.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt