AddToAny

Verdien av å bli tatt på

Berøring er en viktig og naturlig del av det å være menneske, skriver psykiater Anne Kristine Bergem i spalten Øyeblikket.
Under koronapandemien var det mange som savnet klemmer og fysisk kontakt. De færreste opplevde albuekontakt og sko-mot-sko som en god erstatning. Savnet av hudkontakt er lett å forstå. Berøring er en viktig og naturlig del av det å være menneske.

Huden er vårt største sanseorgan, og berøring er en av våre fem sanser. Ved berøring sender nerveceller i huden signaler til hjernen som igjen utløser en positiv respons. Blodtrykk og puls senkes og stresshormoner reduseres. Berøring utløser aktivitet i nerveceller som kan være med på å blokkere eller svekke smertestimuli. Berøring kan også gi en opplevelse av menneskelig nærhet.

Å bli tatt på i en tryg

Les mer

Flere saker fra Psykisk helse

Den norske psykiatrien har de siste årene fått mye kritikk, og det på sin plass. Problemene er mange, og det er lov å være forbanna, det har jeg vært mange ganger.
Psykisk helse 19.05.2022
Jeg sitter her med iskalde fingre og taster på et tastatur som begynner å bli slitt, med et lite håp. Et håp som strekker seg over en lang tidsperiode på sju år som smørblomster i en blomstereng.
Psykisk helse 16.05.2022
Cecilie Benneche er psykolog og har skrevet boken Hva føler du nå? Hun tar for seg én og én følelse i magasinet Psykisk helse.
Psykisk helse 12.05.2022
Vi sier ofte føler når vi mener tenker. Det er viktig å få tak i hva vi faktisk føler. Det får vi gjennom kroppen, sier psykolog Cecile Benneche.
Psykisk helse 09.05.2022
Abort er tabu og skaper harde fronter. En ny bok viser behov for kunnskap og nyanser, og mer støtte til kvinnene.
Psykisk helse 05.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt