AddToAny

VERDENS SYNSDAG: VARIERT ØYEFORSKNING OG HJERNERELATERTE SYNSVANSKER

VERDENS SYNSDAG: VARIERT ØYEFORSKNING OG HJERNERELATERTE SYNSVANSKER
Verdens synsdag ble markert både internasjonalt og nasjonalt med mange ulike arrangementer. I Oslo startet dagen med et fagseminar på Oslo Universitetssykehus (OUS) Ullevål.
Her ble en del av det arbeidet som foregår ved Senter for øyeforskning presentert. Senere på dagen hadde Norges Blindeforbund en spennende seanse på Litteraturhuset med innledende foredrag og politiske samtaler om temaet hjernerelaterte synsskader.



MEDFØDT GRÅ STÆR

Øyelege Symira Cholidis er klar på at barn med medfødt grå stær er en sårbar gruppe. De må gjennom en avansert behandling tidlig i livet. I Norge fødes omtrent 20 spedbarn med denne tilstanden årlig. Alle disse behandles ved øyeavdelingen på Ullevål. I følge Cholidis er det viktig at disse opereres tidlig, helst ved fire ukers alder, for å kunne utvikle normalt syn. Barna opereres i narkose, og det er et stort apparat som må settes i gang.



OMDISKUTERT

Hos voksne som opereres for grå stær har det i mange år vært vanlig å erstatte øyelinsen med en ny kunstig linse. Cholidis sier at det er svært omdiskutert å benytte denne metoden på spedbarn. Alternativet er kontaktlinser og briller. Øyeavdelingen ved OUS Ullevål har likevel benyttet seg av intraokulære linser de ti siste åra også hos barn som er fra fire uker gamle.



Pågående studier ved øyeavdelingen følger opp over hundre barn som har blitt operert for grå stær før ett års alder. Antall og type komplikasjoner, visus og sekundær glaukom er forhold det er svært ønskelig å vite mer om. Fakta fra studien vil bli benyttet for ytterligere å forbedre behandlingsopplegget for denne gruppen. Cholidis kan fortelle at et viktig funn så langt viser at det er lavere forekomst av glaukom hos barn som har fått intraokulær linse sammenliknet med barn som har blitt behandlet på konvensjonell måte.



BEFOLKNINGSSTUDIER PÅ ALDERSRELATERT MAKULADEGENERASJON (AMD) I NORGE

Overlege PhD ved øyeavdelingen Maja Gran Erke hadde i forbindelse med sin doktoravhandling gjennomført en tverrsnittstudie (2007-2008) og en oppfølgingsstudie (2016-2017) basert på Tromsøundersøkelsen. Hun ønsket med disse å kartlegge omfanget av og identifikasjon av potensielle risikofaktorer for AMD, samt estimere nye tilfeller (insidens) og progresjon av AMD.

Erke benyttet begrepene tidlige og sene AMD-forandringer. I tidlig AMD inngår druser og pigmentforandringer og den er av tørr type. Sene forandringer inneholder geografisk atrofi (tørr) og våt AMD. Jo eldre man er og jo større drusene er, desto større er muligheten for å utvikle sen AMD. I aldersgruppen 70-74 år har 2,2% sen AMD, mens i gruppen 80-87 år er andelen nesten 11%. I følge Erke er det ca 32 000 personer i Norge som har sen AMD.



Tall fra Tromsøundersøkelsen vedrørende kardiovaskulære risikofaktorer assosiert med AMD viste at kvinner som røyker har fire ganger så stor risiko for å få sen AMD sammenliknet med kvinner som ikke røyker. En overvektig kvinne (BMI indeks 25-29,9) har nesten tre ganger så stor sjanse for å få sen AMD sammenliknet med en
Gå til mediet

Flere saker fra Optikeren

De jobber med alt fra etikk, til kliniske retningslinjer, humanitært arbeid og optikeres kompetanse. I høst samarbeidet de med styret for å gjøre hverandre enda bedre.
Optikeren 18.12.2023
Relevant og nyttig forskning ble presentert på Kongsberg Vision Meeting 2023. Her får du høydepunktene med optikerblikk!
Optikeren 18.12.2023
I høst kom det på plass en samarbeidsavtale mellom Norges Optikerforbund og Akademikerforbundet. Denne avtalen vil bidra til å styrke deg som fagperson og arbeidstaker.
Optikeren 18.12.2023
Norges Optikerforbund har signert en samarbeidsavtale med Akademikerforbundet. Avtalen skal bidra til å ivareta optikere både som fagpersoner og arbeidstakere.
Optikeren 23.10.2023
Studentene fikk møte representanter fra optikerbransjen på Karrieredagen 2023.
Optikeren 23.10.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt