AddToAny

Ventilasjon og radonverdier

Ventilasjon og radonverdier
En typisk bygning der man finner forhøyede radonverdier har enten en naturlig ventilasjon eller en mekanisk undertrykksventilasjon.
Radon er en radioaktiv gass som naturlig forekommer ute i naturen i forbindelse med berggrunn og løsmasser.

I jord er 30-40 prosent av volumet luft og i morenematerialer og grusmasser kan det naturlig være opp til 20. -60.000 Bq/m3 luft. Den største tilførselen av radon til bygninger skjer via luftlekkasjer fra grunnen.

Fordi radon fører til en økt risiko for lungekreft, er det av Statens Strålevern satt en anbefaling at tiltaksgrense mot radon er på 100 Bq/m3 luft og en maksimumsgrense på 200 Bq/m3 luft.

Det er påbudt å dokumentere at det er tilfredsstillende lave radonverdier, enten det er barnehager, skoler, arbeidsplasser og utleieboliger.

Det er også anbefalt å måle i privat/egen bolig. I samband med det økte fokus som det er blitt på radon er det mange spørsmål kring målinger, tolkninger og tiltak.

I tillegg har det dukket opp ulike aktører som med nokså varierende fagkunnskap tilbyr sine tjenester.HVORDAN HÅNDTERER MAN et radonproblem?

I nybygg sikrer teknisk forskrift at man etablerer forebyggende tiltak slik at det ikke skal opp
Gå til mediet

Flere saker fra Byggfakta

Nye Mercedes-Benz Citan er nå tilgjengelig i Norge. Dette er en allsidig varebil som nylig ble kåret til Årets Varebil 2022 (IVOTY - International Van Of The Year).
Byggfakta 05.04.2022
PROFILEN: Da Fagrådet for Våtrom skulle finne sin nye daglige leder var det èn mann som pekte seg ut blant søkerne. VVS-ingeniøren Vidar Hellstrand er ikke mer beskjeden enn at han skal fylle rollen med sin allsidige bakgrunn innen nettopp våtrom.
Byggfakta 05.04.2022
En samlet fergeterminal på Vippetangen er som et kinderegg. Den kan bidra til økt byliv i Oslo. Passasjerer kan loses rett inn til sentrum og de får gåavstand til Oslo S, Operaen og Munchmuseet.
Byggfakta 05.04.2022
Opprinnelig var det lokstall og pakkhus for den travle jernbanestasjonen i Halden. Nå rykker Kirkens Bymisjon inn med en rekke aktiviteter og tilbud for unge og voksne i Halden.
Byggfakta 05.04.2022
ABB og NASTA samarbeider om elektrifisering av større anleggsmaskiner. Fossildrevet drivverk erstattes med helelektrisk fra ABB.
Byggfakta 05.04.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt