AddToAny

Vekkelsesmøte i samspill

Vekkelsesmøte i samspill
Visesangeren Erling Ramskjell skriver sekulære salmer. Han mener magien oppstår i møte med musikken.
- Vi som ikke tror på et system, eller en religion, vi får klare oss med de miraklene og den magien vi kan hente andre steder, sier visesangeren Erling Ramskjell, med musikkpraksis i tankene.

Det er en forblåst ettermiddag da Fri tanke møter musikeren fra Saltdal i Nordland, nå bosatt på Hamarøy etter mange år på Træna, like før han skal spille en slags slippkonsert for sisteskiva Kaospraksis i Oslo.

Albumet er hans første under eget navn. Tidligere kalte han seg Æ, men det navnet ble som kjent kapret av en dagligvarekjede-app. Navnebyttet ble markert med et coveralbum i fjor, der artister som Mari Boine og svenske Stefan Sundstrøm tolket Ramskjells viser. I tillegg har han gitt ut flere album med bandet Likholmen, der han blant annet spiller med nettopp nevnte Sundstrøm, og nylig spellemannsprisvinner Ingeborg Oktober, som han for øvrig også er produsent for.

- Jeg har fått sjansen til å jobbe med mange forskjellige mennesker. Mennesker som også er veldig forskjellige fra meg. Det er ikke sunt å henge med folk som er for lik deg. I et større perspektiv blir det å være sammen med folk som har samme meninger og innfallsvinkel til ting, kun å finne ut det samme som man allerede vet.

Musikalsk åndelighet

Som skapende kunstner mener han nettopp det å finne frem til noe nytt er viktig. Han trekker det så langt som at det til og med kanskje er en form for livssyn, et religionssubstitutt, det å lage musikk.

- For folk som ikke er så popularitetsorientert, som ikke bruker musikken som et mål for å oppnå noe annet, men bruker musikk fordi det er et bra kommunikasjonsmedium, tror jeg at det er en åndelighet over det. Den prosessen der man skaper noe ut av ingenting. Der det oppstår en eller annen tanke eller idé i hodet ditt som du på en måte utvikler, sier han.

- En plate kan være et helt konkret eksempel. Det begynner med et eller annet, et tankebilde, som utvikler seg. Til slutt, når man involverer andre mennesker, ender man opp med å lage fysiske lydbølger av noe som startet som ingenting.

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

Britiske humanister og filosofer mobiliserte etter at den pakistanske humanisten og ateiste Hamza bin Walayat fikk avslag på asylsøknaden blant annet fordi han ikke kjente til Aristoteles og Platon.
article_web Fri tanke 16.05.2019
17. mai feirer vi Norges selvstendighet og Grunnloven. Det er en feiring der den åpne norske kulturen kanskje kommer aller best til syne, med barnetog og folkesamlinger.
article_web Fri tanke 16.05.2019
Bare 56 prosent av norske 15-åringer valgte konfirmasjon i kirken i 2018. Det er den laveste andelen registrert av SSB.
article_web Fri tanke 16.05.2019
Biskopen i Stavanger har besluttet at prinsesse Märtha Louise og sjamanen Durek Verrett likevel ikke får holde foredrag i St. Petri kirke.
article_web Fri tanke 15.05.2019
Internettet er ein skummel stad, ein stad mange opplev som utemma og kaotisk. Ein stad der våre born går seg vill. Forteljingar om ting som The Momo Challenge, er forteljingar om denne staden og farane som lurar der.
article_web Fri tanke 15.05.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt