Dagligvarehandelen
04.02.2025
Da Hanne-Lene Dahlgren startet som heltids vegetarentusiast i 2019, var målet å redusere kjøttforbruket i Norge med minst 30 prosent innen 2025. Hun er kilovis unna målet, og nå håper hun på drahjelp fra dagligvarekjedene for å få på plass politiske reguleringer.
-Nummer 1 på lista for å nå bærekraftmålene, er å endre på matsystemet. Det hadde vært gledelig om dagligvarehandelen sto sammen for å bidra, sier mat-påvirkeren. Hun mener at hverken politikk eller rammevilkår har fulgt etter den fagkunnskapen vi har om mat og helse i dag.
- Politikerne tør ikke gjøre det som skal til, derfor må matbransjen stå sammen i denne saken. Men ingen tør å snakke om det, sukker hun.
Ønsker opprør
Etter at Ole Robert Reitan i podkasten hennes i fjor sommer innrømmet at dagligvareaktørene selger kjøtt med enorme tap, fikk Dahlgren blod på tann (eller kanskje det var tomatsaft). Hun mener kjedene bør gå sammen om å sørge for at det å selge kjøtt med tap blir forbudt. Så langt har både politikerne og bransjen vært lunkne, og viser blant annet til Konkurranseloven om at prissamarbeid er ulovlig.
- Det er synd at det ikke er opprør blant kjedene på at det er lov å selge kjøtt med tap! Det gjør at de dumper prisen - som igjen gir dårligere dyrevelferd, dårligere betalte bønder og en kjempedårlig runddans. Si heller: vi vil reguleres så vi kan bidra! Hvordan kan vi få til det det innenfor dagens lovgiving?
Skal lønne seg å selge sunne varer
For å øke salget av frukt og grønt (og selge mindre kjøtt), synes Hanne-Lene Dahlgren det bør løn
Gå til mediet- Politikerne tør ikke gjøre det som skal til, derfor må matbransjen stå sammen i denne saken. Men ingen tør å snakke om det, sukker hun.
Ønsker opprør
Etter at Ole Robert Reitan i podkasten hennes i fjor sommer innrømmet at dagligvareaktørene selger kjøtt med enorme tap, fikk Dahlgren blod på tann (eller kanskje det var tomatsaft). Hun mener kjedene bør gå sammen om å sørge for at det å selge kjøtt med tap blir forbudt. Så langt har både politikerne og bransjen vært lunkne, og viser blant annet til Konkurranseloven om at prissamarbeid er ulovlig.
- Det er synd at det ikke er opprør blant kjedene på at det er lov å selge kjøtt med tap! Det gjør at de dumper prisen - som igjen gir dårligere dyrevelferd, dårligere betalte bønder og en kjempedårlig runddans. Si heller: vi vil reguleres så vi kan bidra! Hvordan kan vi få til det det innenfor dagens lovgiving?
Skal lønne seg å selge sunne varer
For å øke salget av frukt og grønt (og selge mindre kjøtt), synes Hanne-Lene Dahlgren det bør løn