AddToAny

- Vanskelig når jussen blir urettferdig

- Et utrolig feil signal å sende
Ingelin M. Gundersen er skeptisk til forslaget om å innføre egenandeler for dem som trenger fri rettshjelp i barnevernssaker.
Da koronakrisen traff Bergen, ble kretsleder Ingelin M. Gundersen bekymret.

- Jeg tenkte «oi, hvordan blir dette», men det varte i to uker og så eksploderte det med saker igjen. Den jussen jeg jobber med blir det ikke mindre av i tunge tider. Jeg har hvert fall ikke mindre å gjøre.

Med «den jussen» mener hun familie, arv og skifte - et felt det virker til at hun engasjerer seg for dypt inn i margen. Derfor har hun også en ting eller to å si om Rettshjelpsutvalgets forslag til ny rettshjelpsordning.

- Det er mye i forslaget som er bra, og det er gjennomarbeidet og godt. Inntektsgrensen slik den er i dag skaper store skiller. Det er bedre at flere får litt enn at noen få stikker av med hele potten, mener hun og er samtidig delvis skeptisk til forslaget om innføring av egenandeler.

- Jeg tror det er en god ting å ha differensierte egenandeler i barnefordeling og i en del andre saker hvor man har krav på fri rettshjelp. Det inkluderer flere. I barnevernssaker derimot er det de aller svakeste partene som blir stevnet inn for fylkesnemnden. Det er en situasjon som er ekstremt prekær, og man har ingen mulighet til selv å velge om man skal være i den prosessen, forklarer hun.

- Dette er personer som ofte har en helt marginal økonomi, og da synes jeg det er hårreisende å kreve egenandeler. Et utrolig feil signal å sende, hevder Gundersen før vi tar fatt på spaltespørsmålene.

- Når valgte du hvilken retning du ønsket å jobbe med?

- Jeg begynte som advokatfullmektig rett etter jussen, og den første saken jeg hadde i retten var en barnefordelingssak. De første årene arbeidet jeg med alt mulig rart, og etter at jeg startet i Advokatcompagniet har jeg blitt mer spesialisert inn mot familie, arv og skifte. Da jeg

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Nye regler for utilregnelighet trer i kraft 1. oktober 2020.
Advokatbladet 22.09.2020
Simonsen Vogt Wiig satser tungt på automasjon og mobilitet. - På dette fagfeltet hjelper det ikke nødvendigvis bare å være en god jurist, sier Thom Erik Borgen.
Advokatbladet 22.09.2020
Regjeringen trosser innspill fra blant annet Advokatforeningen og Sivilombudsmannen, og vil tillatte at spyttbeskyttere kan benyttes på innsatte i norske fengsler.
Advokatbladet 22.09.2020
Advokatbransjen kan til en viss grad gardere seg mot nye teknologiske konkurrenter, men da må den verne om rettsrådsmonopolet eller endre prismodellen for å få et konkurransefortrinn, konkluderer en fersk masteroppgave.
Advokatbladet 21.09.2020
The American Bar Association har sendt ut en pressemelding der den hyller avdøde høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg, som døde fredag. Hun gjorde inntrykk langt utenfor sitt hjemland.
Advokatbladet 20.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt