AddToAny

VANLIG MED SYNSPROBLEMER ETTER COVID-19

Mange mennesker med langvarige problemer etter covid-19 får også synsforandringer. Det viser pågående forskning ved Rehabiliteringsmedicinska kliniken i Linköping, og bildet bekreftes av Therese Westerlund, optiker ved Optiker Almå i Linköping. Hun møter mange langtidssyke og oppgitte pasienter i hverdagen, men ser også at det finnes behandling som hjelper.
Therese har lang erfaring med å hjelpe voksne og barn med traumeskader, og pasienter kommer ofte til henne via Neurorehab og Barnrehab i Linköping. Ved nærmere undersøkelser har det vist seg at flere av dem også har hatt covid-19, og Therese ble nysgjerrig på sammenhengen mellom sykdommen og symptomene pasientene hadde.

Noen ganger har flere medlemmer av samme familie søkt hjelp fordi de også har vært syke av covid-19, men pasienter har også strømmet til via sosiale medier der Thereses navn er inkludert i et forum for langtidssyke.

Så langt har Therese møtt 54 pasienter fra ulike deler av landet. De kommer delvis fra Linköping selvfølgelig, men også fra Stockholm, Gøteborg, Växjö og andre steder.

- I starten møtte jeg mange eldre og ansatte i omsorgssektoren, rett og slett fordi de ble syke først. Men i snitt er de fleste som kommer i 40-årene og begynner å få problemer med å lese på nært hold, sier Therese.

Omtrent halvparten av pasientene har vært hos spesialister i nevrologi og lungemedisin for sine symptomer knyttet til covid-19. Over halvparten hadde mistet lukt og smak under infeksjonen, og rundt en fjerdedel følte seg stresset før de ble syke, noen på grensen til utmattelse. De fleste er følsomme for lyd og lys, og mange føler seg oppgitte og deprimerte. Bare noen få av Thereses pasienter opplever synsproblemer alene.

- Mange føler seg ikke tatt på alvor og er så triste at de gråter når de forteller om situasjonen sin. De har alle mulige symptomer, men vet ikke hvor de skal henvende seg, sier Therese. Jeg setter av ekstra lang tid når vi møtes for første gang, en time og 20 minutter, og prøver å tilpasse meg etter hvor syke de er. Mange trenger dempet belysning og rolige omgivelser. Jeg snakker med en så rolig stemme jeg kan og tar ofte pauser. Vi tar en ting om gangen, og jeg prøver å være lydhør for deres historier for å kunne velge øvelser som passer inn i deres liv og hverdag.

Mange mennesker med langvarige problemer etter covid-19 har problemer med å lese, se på TV, kjøre bil eller handle. De kan oppleve svimmelhet, optic flow, objektbevegelse og anstr
Gå til mediet

Flere saker fra Optikeren

De jobber med alt fra etikk, til kliniske retningslinjer, humanitært arbeid og optikeres kompetanse. I høst samarbeidet de med styret for å gjøre hverandre enda bedre.
Optikeren 18.12.2023
Relevant og nyttig forskning ble presentert på Kongsberg Vision Meeting 2023. Her får du høydepunktene med optikerblikk!
Optikeren 18.12.2023
I høst kom det på plass en samarbeidsavtale mellom Norges Optikerforbund og Akademikerforbundet. Denne avtalen vil bidra til å styrke deg som fagperson og arbeidstaker.
Optikeren 18.12.2023
Norges Optikerforbund har signert en samarbeidsavtale med Akademikerforbundet. Avtalen skal bidra til å ivareta optikere både som fagpersoner og arbeidstakere.
Optikeren 23.10.2023
Studentene fikk møte representanter fra optikerbransjen på Karrieredagen 2023.
Optikeren 23.10.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt