AddToAny

Valgfrihet og informasjon

Valgfrihet og informasjon
Når gravplassrelatert stoff når nyhetsbildet er det ofte med sensasjonspregede saker. Ting settes på spissen for å generere oppmerksomhet og klikk.
Siste ute var NRK og presten Kjell Bjørka som mener byråene tar for mye betalt og oppfordrer pårørende til å blant annet lage kiste og sørge for transport på egen hånd (NRK, 1. oktober). Å snekre kisten selv kan nok fremstå som en fremmed tanke for mange i dag, og kanskje er poenget med økonomi et sidespor.

En mer relevant, men selvfølgelig mindre tabloid vinkling kunne vært: hvilke konsekvenser har gravferdsbyråenes store nedslagsfelt for den reelle valgfriheten til pårørende?

Reel valgfrihet fordrer kunnskap og tilgang til informasjon. Det er ikke lovpålagt å benytte byrå i Norge og prinsipielt sett skal det være mulig å gjennomføre gravferd uten å måtte betale for byråtjenester. Dette betyr ikke at byråene er uønskede eller overflødige. For veldig mange spiller byråene en uvurderlig rolle som støttespillere og kontaktperson opp mot forvaltning og trossamfunn ved gravferd. Men prinsipielt er det likevel et problem at gravferd uten, eller med relativt lite hjelp fra byrå, byr på utfordringer - og at årsaken i mange tilfeller vil være mangel på informasjon for pårørende.

Faglig råd for gravferd har hatt spørsmålet oppe til diskusjon og drøftet om det burde blitt etablert en felles plattform med informasjon som er nødvendig for å gjennomføre en gravferd, og om dette eventuelt burde vært initiert av sentrale myndigheter.
For mange er forvaltningene det naturlige stedet å henvende seg med spørsmål om gravferd, gravlegging og kremasjon. En lakmustest for forvaltningene rundt om i landet kan være å se på eget informasjonsmateriell, sette seg inn i pårørendes situasjon og stille spørsmålet: dersom byrået tas ut av ligningen, får jeg fortsatt den informasjonen jeg trenger for å kunne gjennomføre gravferden? På den måten kan man bli bevisst hvor avhengige vi er av byråene for å opprettholde den gode kommunikasjonen med pårørende.

Tidligere i høst hadde NRK et innslag om navna minnelund på dagsrevyen (NRK, 20. oktober). Foranledningen var Gravplassforeningens pris for 2019 og kåring av Alstahaug i Levanger til beste navna minnelund. I KA sin Gravplassundersøkelse (2018) svarte 31,8 % at de har navna minnelund i kommunen.

Det blir interessant å se om oppslaget vil ha noe å si for andelen som velger navna minnelund, eventuelt medføre etterspørsel der hvor det ikke er etablert navna minnelunder. I så fall vil det si noe om hvor viktig informasjon er for de valg som faktisk tas. Det å planlegge en gravferd og velge gravleggingsform er noe de færreste gjør mange ganger i løpet av et liv. Nettopp derfor må kunnskap og informasjon være lett tilgjengelig, og den åpne og imøtekommende forvaltningen spiller en nøkkelrolle i møte ikke bare med pårørende, men også befolkningen forøvrig.
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Stadig flere ønsker navnet minnelund. Grethe Bjerck var aldri i tvil og var villig til å vente på å gravlegge sin avdøde mann til den navna minnelunden ved Langestrand kirke i Larvik var ferdig.
Gravplassen 09.12.2019
Gravplassundersøkelsen fra 2018 viser en avgiftspolitikk som fremmer kremasjon og gjenbruk av gamle graver i store kommuner med arealpress, mens mindre kommuner med god plass ikke dekker kremasjonsutgiftene.
Gravplassen 09.12.2019
Det er nå anslagsvis rundt 1.400 som velger å få sin aske spredt i naturen i stedet for på en gravplass. Det viser tall innhentet fra fylkesmennene av fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv.
Gravplassen 09.12.2019
Fagbladet har utviklet seg mye på sine 50 årganger.
Gravplassen 09.12.2019
Det er givende å sitte i styret for Norsk forening for gravplasskultur (NFG). Men også krevende. Derfor må Håvard J. Russnes takke for seg i denne omgang.
Gravplassen 09.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt