AddToAny

Værested - et byrom for fremtiden

Værested - et byrom for fremtiden
Mikael Oscar Johansen, student ved NMBU og redaskjonssedlem i +KOTE 14. august 2020
Fikseringen på Elgsletta undergraver debatten om værested, skriver landskapsarkitekturstudent Mikael Oscar Johansen i et tilsvar til Christian Ringnes.

Christian Ringnes og frustrerte Grønlandsbeboere stilte seg nylig negative til «ideen om et friområde for gatenarkomaner» i en sak i E24. Eiendomsutvikleren henviser til økt kriminalitet som en konsekvens av et værested på Elgsletta, men debatten om et slikt tiltak handler ikke om å tilrettelegge for mer utrygghet i bydelen, derimot handler debatten om hvordan rusmisbruk kan forebygges på en human måte.

Værested, ikke friområde!

Friområde, som værested ofte omtales som i media, forbindes med lovløshet. Det vekker assosiasjoner til The Needle Park, nå Park Platzspits i Zurich. The Needle Park var et friområdetiltak på 90-tallet, hvor hensikten var å avgrense rusmisbruk. Det ble i midlertidig et brennpunkt for rusmiljøer i Europa, og var sånn sett mislykket. Stedet førte til store ansamlinger av rusmisbrukere.

Elgsletta kan minne om det samme. Parken er preget av rusmisbruk, sporadiske tilfeller av vold og langing; ungdomskriminalitet er en signifikant bidragsyter til utfordringene. Et friområdetiltak er sånn sett lite gunstig for Grønland, men et værested er ikke det samme som et friområde.

Et værested er et avgrenset ute

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Med nykommeren Frokostdebatten ønsker NAL denne høsten å diskutere estetikk, Y-blokka og strandsoner.
Arkitektnytt 18.09.2020
Vanligvis treffes vi hjemme hos Solveig, i huset hun og ektemannen tegnet i 1960 for seg selv -og for seksti andre byggherrer i Løkenlia i Bærum.
Arkitektnytt 18.09.2020
Arkitektnytt 18.09.2020
I år feirer NIL 75-års jubileum. Hør hva noen av foreningens lojale medlemmer har å si om datid, nåtid og fremtid.
Arkitektnytt 18.09.2020
«Det har sittet langt inne å skrive denne teksten. Denne tematikken har kun få av oss hvisket om i tomme lokaler og i små rom med kjentfolk.
Arkitektnytt 18.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt