AddToAny

Vær mer modig

Vær mer modig
Hva kommer det av at de fleste tross alt er fornøyd med sine liv og har en god psykisk helse? Psykisk velvære er ikke noe en person automatisk har, det er noe man må anstrenge seg for.
Å like livet innebærer ikke at man synes det er lett å leve, skriver Anna Kåver i sin nye bok «Dansa mjukt med tillvaron». For selv om man har en god psykisk helse, kan man ha det psykisk vondt.
Kåver er svensk psykolog og forfatter av flere bøker. Hun har skrevet om uro, og om å akseptere og betrakte egne tanker og følelser. Den nye boka handler om hva som styrker den psykiske helsen.

Innhenter seg raskt
Anna Kåver mener at menneskets psykologiske ressurser lett blir undervurdert, fordi diagnoser og oppmerksomhet som oftest rettes mot det som avviker og som fører til lidelse.
Men hva kommer det av at de aller fleste tross alt er fornøyd og tilfreds med sine liv og har en god psykisk helse, spør Kåver. Hva gjør disse når livet blir tungt og mørkt? Når de kjenner angst og nedstemthet?
«Det ser ut til at de er utrustet med ferdigheter som gjør at de innhenter seg etter en krise og er tilbake på sporet relativt raskt. De kan gi oss innblikk i den psykiske helsens mysterium», skriver hun.
Hun spør venner hva de synes er viktigst for å oppnå psykisk velvære, og får svarene: Søvn, riktig kosthold, gode relasjoner og mye bruk av naturen. Men Kåver leter etter hva som skjer på det psykologiske planet.

Psykologisk fleksibel
Evnen til psykologisk fleksibilitet er en av de viktigste målsettingene med psykoterapi, hevder Kåver.
«Hvis jeg bare hadde to ord tilgjengelig for å definere innholdet i begrepet psykisk helse, ville jeg ha valgt ordene psykologisk fleksibilitet.»
Veien til psyk
Gå til mediet

Flere saker fra Psykisk helse

Skeivt, funksjonsnedsatt, ensomt, smertefullt, utstøtt, gammelt, fornedret - og det lyse i alt sammen. Det er stoffet til forfatter Bjørn Hatterud.
Psykisk helse 25.09.2023
Sivilombudet har bedt om endret praksis i alle fengsler. Medisinsk cannabis kommer inn under rett til privatliv.
Psykisk helse 22.09.2023
I 2020 våknet Oskar Hellesø-Knutsen av at nabohuset forsvant i leirmassene. Nå har 17-åringen forsket på samholdet i Gjerdrum etter katastrofen.
Psykisk helse 21.09.2023
Bruken av kvetiapin øker, både mot psykose og søvnproblemer. Forskning gir grunn til bekymring for kvinnehelse.
Psykisk helse 19.09.2023
«Lurer på om det egentlig er verdt det. Klarer det aldri og det er alltid mer.» - Vinnerteksten i Skrivekonkurransen 2023.
Psykisk helse 18.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt