BUSKAP
26.02.2021
Forbedret fôring, miljø og avlsframgang har gitt samlet gitt en kostnadsreduksjon på 1 400 kroner pr. okseslakt fra 2002 til 2020.
Avlsarbeidet på NRF har hatt som målsetting å utvikle ei god kombiku der kjøttproduksjonsegenskapene kombineres med gode mjølkeegenskaper. Likevel har hovedfokuset naturlig nok vært på fruktbarhet, helse, mjølkeytelse og funksjonaliteten til mjølkekua. Det er derfor interessant å se på hvordan kjøttproduksjonsegenskapene har utvikla seg på NRF.
Slaktevekt
Optimal slaktevekt for NRF-slakt har variert litt etter slakterienes pristabeller for vektklasser, EUROP-klasse og fett-trekk, men de siste 20 åra har hovedtyngden av slakt levert som ung okse vært rett over 300 kg, med en svak økning fra 2002 til 2020 (figur 1). Her er slakt under 200 kg ekskludert fra beregningene da disse antakelig er slakta av andre årsaker enn forsøket på å optimere kjøttproduksjonen.
Tilvekst
Forbedring i tilvekst kan enten tas ut i form av tyngre slakt ved en gitt alder eller redusert framfôringstid til optimal slaktevekt. Mange vil nok søke å praktisere den siste strategien, men det blir av praktiske grunner en kombinasjon da man ofte leverer større grupper samtidig. For slaktevekt fra 300 t
Gå til medietSlaktevekt
Optimal slaktevekt for NRF-slakt har variert litt etter slakterienes pristabeller for vektklasser, EUROP-klasse og fett-trekk, men de siste 20 åra har hovedtyngden av slakt levert som ung okse vært rett over 300 kg, med en svak økning fra 2002 til 2020 (figur 1). Her er slakt under 200 kg ekskludert fra beregningene da disse antakelig er slakta av andre årsaker enn forsøket på å optimere kjøttproduksjonen.
Tilvekst
Forbedring i tilvekst kan enten tas ut i form av tyngre slakt ved en gitt alder eller redusert framfôringstid til optimal slaktevekt. Mange vil nok søke å praktisere den siste strategien, men det blir av praktiske grunner en kombinasjon da man ofte leverer større grupper samtidig. For slaktevekt fra 300 t


































































































