Da det regjeringsoppnevnte utvalget Grønn skattekommisjon la fram sin rapport i desember, reagerte landbruket med skuffelse og forargelse.
Forslagene for landbruket fokuserte på nye avgifter. En av dem var en avgift på rødt kjøtt.
- Grønn skattekommisjon foreslår i praksis å redusere klimagassutslippene fra jordbruket gjennom å redusere norsk matproduksjon, ikke ved å gjøre norsk matproduksjon mer klimasmart, sa bondelagsleder Lars Petter Bartnes.
- Landbrukssektoren skal være med på å kutte klimagassutslippene, men det blir meningsløst om resultatet er at vi øker importen, reduserer verdiskapingen i distriktene og i verste fall sitter igjen med en negativ klimagevinst, sa Bartnes.
Lederen for Grønn skattekommisjon, professor Lars-Erik Borge ved institutt for samfunnsøkonomi ved NTNU, møtte landbruket på Norske Felleskjøps temaseminar i forrige uke.
Der sa han at han håpte å så en viss forståelse for måten kommisjonen har tenkt på.
- Klimahensyn tilsier at det ilegges avgift på rødt kjøtt, og at produksjonsstøtten reduseres. Så lenge produksjonsstøtten til rødt kjøtt er så omfattende, er det naturlig å starte der, i stedet for med en avgift, sa han.
Kommisjonen har lagt til grunn at produksjonsstøtten reduseres tilsvarende 15 kroner per kilo rødt kjøtt.
- Det vil bidra til å redusere klimautslippene fra norsk matproduksjon med 5-6 prosent. Anta


































































































