BUSKAP
31.10.2016

Det finnes ingen oversikt over omfanget av utendørs oppstalling av kalv i Norge i dag, men oppstallingsformen er økende. Visse forholdsregler bør likevel tas når kvikksølvet kryper nedover på gradestokken.
Kalvens kroppstemperatur
Temperaturen i åpne, uisolerte bygninger og i igloer ligger toppen noen grader over utetemperaturen. Den nyfødte kalvens nedre kritiske temperatur er ca. 10 grader (se tabell). Det vil si at når temperaturen faller under 10 grader, må det det settes i gang fysiologiske prosesser som økt stoffskifte for å holde kroppstemperaturen oppe.
Den nedre kritiske temperaturen er avhengig av blant annet alder, størrelse på dyret, hold, helsestatus, pelslengde, luftfuktighet, vind/ trekk, fôrinntak, type underlag, fuktighet i underlaget, strømengde og dyretetthet. Noen av disse faktorene kan vi påvirke og dermed hjelpe kalven til å holde varmen selv på kalde vinterdager.
Viktige punkter
Gode rutiner for råmjølksfôring, et tørt, reint og trekkfritt miljø, samt et varmeisolerende liggeunderlag er minst like viktig i kalde omgivelser. Det er viktig å være oppmerksom på:
■ Nok melk
■ Vann
■ Kraftfôr og grovfôr
■ Oppstalling og hygiene
■ Regelmessig tilsyn
Mjølkefôring
Det er viktig å sikre at alle kalvene får i seg tilstrekkelig med temperert mjølk (bør være 37-40 grader når kalven drikker). Gruppering etter alder og