AddToAny

Unormal gatenormal

Unormal gatenormal
Oslos nye gatenormal ble hedret av landskapsarkitektene. Biltrafikk er ikke lenger eneste premissleverandør i hovedstadens gater - nå er trær og myke trafikanter like viktig.
Det foregår en stille revolusjon i Oslos gater. Har revolusjonen en lyd, er det i så fall lyden av sildrende vann, vindens rasling i trekroner eller kanskje sykkelbjellens raspete klang. Oslo har nemlig fått en ny gatenormal, og i september ble arbeidet med denne kronet med Landskapsarkitektprisen 2021.
Ifølge juryen er: «Oslos nye gatenormal er en revolusjon. Det er den første førende offentlige veilederen for byrom og gater som viser et tydelig brudd med en 70 år gammel tradisjon om å prioritere biler.»

- SKAPER FORVENTNINGER
Prisen ble utdelt under fagdagen til Norske landskapsarkitekters forening (NLA) i Larvik, 17. september. Spesielt de «blågrønne» visjonene og dens hensyn til myke trafikanter blir trukket frem. Gatenormalen viser betydningen av «landskapsarkitektenes grønne verdier».
- Vi er veldig stolte av å få en slik pris fra landskapsarkitektene. Den skaper selvsagt forventninger til at vi leverer noe som er bedre enn før, men vi ser prisen først og fremst som en anerkjennelse fra NLA, om at de ser at vi har ambisjoner, sier Rune Gjøs, direktør for mobilitetsdivisjonen i Oslo kommune.
En gatenormal er en veileder som brukes for å bestemme dimensjoner på infrastruktur over og under bakken. Det kan handle om alt fra dimensjoner på rør og beplantning til høyde på kantstein og bredde på kjørefelt. Flere norske kommuner har egne gatenormaler for det kommunale veinettet.
- Det spesielle med denne normalen er at vi har gått mer tverrfaglig til verks. Den inkluderer landskapsarkitekter, arkitekter, biologer og veiingeniører. Hensyn knyttet til overvann, vegetasjon, sykkelfelt og myke trafikanter får en mye mer se
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektnytt

Er det nok en gang på tide å diskutere betingelsene for arkitektkonkurranser her til lands?
Arkitektnytt 07.12.2021
Tirsdag 14. desember vil det strømme varmt lys ut av hus som ellers er mørke. Siden 2014 har den digitale aksjonen «Lys i gamle hus» tent lys i tusenvis av fraflyttete hus over hele Norge.
Arkitektnytt 07.12.2021
Debatten om det nye innovasjonsdistriktet Oslo Science City har fått norske Twitter-debattanter til å kose seg med språkdebatt.
Arkitektnytt 06.12.2021
- Grånet kebony er det nok av i Norge nå, sa Maj Jøsok fra Mer arkitekter, og vekket begeistring i en sal fylt av fargeentusiaster.
Arkitektnytt 03.12.2021
Bodil Reinhardsen vinner Oslo Arkitektforenings Arkitekturpris 2021. Prisen deles ut torsdag ettermiddag og går til prosjektet «Verkstedbygning Mariahuset» på Skarpsno, Frogner.
Arkitektnytt 02.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt