AddToAny

Unngå disse feilene

Det er skikkelig dumt å lage en fremtidsfullmakt som ikke er brukbar den dagen den trengs. Advokat Marianne Aarbakke gir oss her tipsene til en fremtidsfullmakt uten hull og mangler.
Vi i Huseriene blir dessverre ganske ofte kontaktet av fortvilte pårørende som ikke får brukt fremtidsfullmakten når de trenger det. Da er det gjerne for sent å rette opp feil og mangler, og lite vi får gjort, sier Aarbakke.
Hun har en liten smørbrødliste av typiske feil som gir problemer med en fremtidsfullmakt:

VENTER FOR LENGE
- Den kanskje aller vanligste feilen er at man venter for lenge med å opprette fremtidsfullmakt. Et typisk eksempel er at en voksen sønn eller datter kontakter oss når mor eller far har begynnende tegn på demenssykdom. Da er det ofte for sent. Hele poenget med en fremtidsfullmakt er at den som skriver den må være samtykkekompetent, forklarer Aarbakke.
Første bud er derfor: Lag fullmakten når du er frisk. Legg gjerne også ved en legeerklæring som sier at du er samtykkekompetent. Det er ikke et krav, men det vil gjøre at dette ikke trekkes i tvil når fullmakten skal tas i bruk.

BRUKER FEIL VITNER
Det er et formkrav at fremtidsfullmakten skal undertegnes av to vitner over 18 år. Kravene er at vitnene må forstå betydningen av å undertegne, og at man ikke bruker noen av de nærmeste som vitner.
Fullmektigen selv, fullmektigens ektefelle, samboer, foreldre, barn og barnebarn kan ikke undertegne som vitne.
- Vi har sett eksempler på folk som har latt fullmektigene være vitner. Da er fullmakten dessverre ugyldig, sier Aarbakke.
Vitnene bør være noen som ikke har noen interesse i fullmakten, for eksempel et vennepar eller to naboer.

GLEMMER FORSKUDD PÅ ARV
- Overraskende mange fullmakter lages uten at d
Gå til mediet

Flere saker fra Hus & Bolig

Byggherreforskriften fastslår nå at all skriftlig dokumentasjon knyttet til jobben som gjøres må være formulert på en måte som alle arbeidstakere skjønner.
Hus & Bolig 20.02.2024
Tre aktører dominerer det norske dagligvaremarkedet. Det svekker konkurransen og innovasjonsevnen. Nå er det samme i ferd med å skje innenfor bank og forsikring.
Hus & Bolig 20.02.2024
Ha ingenting i huset som du ikke vet er nyttig eller synes er vakkert, var budskapet fra William Morris. Mer enn 160 år etter at han grunnla firmaet Morris & Co, er hans tekstil- og tapetkolleksjoner fortsatt ettertraktet.
Hus & Bolig 20.02.2024
Mange blir redde for hvordan det påvirker boligen når gulvet rister og vinduene klirrer ved sprengning i nabolaget. En vibrasjonsmåler kan dempe både frykt og konflikter i ettertid.
Hus & Bolig 20.02.2024
Norske husholdninger hadde 4 297 milliarder i gjeld i november 2023. Mer enn 80 prosent av husholdningenes gjeld er ifølge SSB knyttet til bolig.
Hus & Bolig 20.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt