AddToAny

Unngå disse feilene

Det er skikkelig dumt å lage en fremtidsfullmakt som ikke er brukbar den dagen den trengs. Advokat Marianne Aarbakke gir oss her tipsene til en fremtidsfullmakt uten hull og mangler.
Vi i Huseriene blir dessverre ganske ofte kontaktet av fortvilte pårørende som ikke får brukt fremtidsfullmakten når de trenger det. Da er det gjerne for sent å rette opp feil og mangler, og lite vi får gjort, sier Aarbakke.
Hun har en liten smørbrødliste av typiske feil som gir problemer med en fremtidsfullmakt:

VENTER FOR LENGE
- Den kanskje aller vanligste feilen er at man venter for lenge med å opprette fremtidsfullmakt. Et typisk eksempel er at en voksen sønn eller datter kontakter oss når mor eller far har begynnende tegn på demenssykdom. Da er det ofte for sent. Hele poenget med en fremtidsfullmakt er at den som skriver den må være samtykkekompetent, forklarer Aarbakke.
Første bud er derfor: Lag fullmakten når du er frisk. Legg gjerne også ved en legeerklæring som sier at du er samtykkekompetent. Det er ikke et krav, men det vil gjøre at dette ikke trekkes i tvil når fullmakten skal tas i bruk.

BRUKER FEIL VITNER
Det er et formkrav at fremtidsfullmakten skal undertegnes av to vitner over 18 år. Kravene er at vitnene må forstå betydningen av å undertegne, og at man ikke bruker noen av de nærmeste som vitner.
Fullmektigen selv, fullmektigens ektefelle, samboer, foreldre, barn og barnebarn kan ikke undertegne som vitne.
- Vi har sett eksempler på folk som har latt fullmektigene være vitner. Da er fullmakten dessverre ugyldig, sier Aarbakke.
Vitnene bør være noen som ikke har noen interesse i fullmakten, for eksempel et vennepar eller to naboer.

GLEMMER FORSKUDD PÅ ARV
- Overraskende mange fullmakter lages uten at d
Gå til mediet

Flere saker fra Hus & Bolig

Kommunale avgifter har okt vesentlig mer enn konsumprisindeksen de siste årene. Fra 2023 til 2027 vil vanngebyrene stige ytterligere 60 prosent og avlopsgebyrene 57 prosent. Hus & Bolig forklarer hvorfor:
Hus & Bolig 04.05.2024
Huseierne, Norsk Eiendomsmeglerforbund og Norsk Takst har i en rapport analysert hvordan avhendingsloven har fungert ett og halvt år etter at lovendringen trådte i kraft.
Hus & Bolig 04.05.2024
"En undersøkelse fra Showers to You viser at 3 prosent av britene kun vasker håndklærne sine én gang i året. Det tilsvarer 1,5 millioner mennesker.
Hus & Bolig 04.05.2024
Landslova er delt i ni bolker og ca. 220 kapittel.
Hus & Bolig 04.05.2024
Hageguiden er et nystartet norsk hageblad, utgitt av ekteparet Tore og Bjørnhild Fjeld.
Hus & Bolig 04.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt