AddToAny

Unngå byggskader med riktige vinduer

Unngå byggskader med riktige vinduer
Hvis du som boligeier skal skifte vinduer hjemme, eller du som prosjekterende skal sette krav til vinduer som skal inn i et større kontorbygg, får du her tips om trygge valg for å unngå fremtidige byggskader.
Det norske vindusmarkedet kjennetegnes av godt utvalg av ulike typer vinduer produsert i Norge og i utlandet.

Den harde konkurransen har gjort at prisene for et vindu i dag ikke er høyere enn de vi hadde for fem år siden. Lave priser har gjort at enkelte produsenter tilbyr dårligere kvalitet, mens andre har gjennomført nødvendige effektiviseringstiltak i produksjonen samtidig som kvaliteten har økt. Det er altså stor forskjell på kvalitet og egnethet for bruk i norsk klima mellom vinduene som tilbys.I NORSKE FORSKRIFTER stilles det krav til varmeisolering, U-verdi, for vinduer. For nybygg skal det beregnes en gjennomsnittlig U-verdi for alle vinduer og dører i bygget.

På bakgrunn av dette har alle norske og flere utenlandske produsenter begynt å oppgi U-verdi for vinduene de produserer.

Men dessverre er det til dels store forskjeller i hvordan vindusprodusentene beregner U-verdiene som oppgis. Det er gunstig å oppnå en lav U-verdi, og da er det lett å gjøre fordelaktige valg ved beregningene, selv om disse ikke er i henhold til gjeldende standarder. Hvis du som kunde får oppgitt ulik U-verdi på ganske like vinduer, så er det grunn til å etterspørre dokumentasjon på U-verdiberegningene fra en tredjepart. Det bør også stilles krav til varmeisolering for vinduer som skal brukes ved rehabilitering. Vinduer med tre lag glass gir mindre kaldras og høyere komfort på kalde vinterdager.FOR AT VINDUER skal fungere som et klimaskille, må de være både luft- og regntette.

D
Gå til mediet

Flere saker fra Byggfakta

Nye Mercedes-Benz Citan er nå tilgjengelig i Norge. Dette er en allsidig varebil som nylig ble kåret til Årets Varebil 2022 (IVOTY - International Van Of The Year).
Byggfakta 05.04.2022
PROFILEN: Da Fagrådet for Våtrom skulle finne sin nye daglige leder var det èn mann som pekte seg ut blant søkerne. VVS-ingeniøren Vidar Hellstrand er ikke mer beskjeden enn at han skal fylle rollen med sin allsidige bakgrunn innen nettopp våtrom.
Byggfakta 05.04.2022
En samlet fergeterminal på Vippetangen er som et kinderegg. Den kan bidra til økt byliv i Oslo. Passasjerer kan loses rett inn til sentrum og de får gåavstand til Oslo S, Operaen og Munchmuseet.
Byggfakta 05.04.2022
Opprinnelig var det lokstall og pakkhus for den travle jernbanestasjonen i Halden. Nå rykker Kirkens Bymisjon inn med en rekke aktiviteter og tilbud for unge og voksne i Halden.
Byggfakta 05.04.2022
ABB og NASTA samarbeider om elektrifisering av større anleggsmaskiner. Fossildrevet drivverk erstattes med helelektrisk fra ABB.
Byggfakta 05.04.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt