- I årets lønnsoppgjør har Unio stat som hovedmål å danne en ny, felles tariffavtale med Akademikerne. Slik forhandlingssituasjonen er i staten, er dette vår beste mulighet til å sikre en god lønnsutvikling for våre medlemmer, sier Guro Elisabeth Lind i en pressemelding.
Hun er leder av Unio stat og av Forskerforbundet.
Unio stat, som har Forskerforbundet, Politiets fellesforbund og Sykepleierforbundet som sine største fagforeninger, har frem til nå forhandlet frem en egen felles tariffavtale med LO og YS. Det er dette samarbeidet Unio nå vil vrake. Unio har ikke vært helt fornøyd med utfallet av dette samarbeidet. De mener blant annet at de lavtlønte har blitt løftet for mye, på bekostning av Unios høyt utdannede grupper.
Guro Elisabeth Lind har også lenge før lønnsoppgjøret raslet med sablene og varslet at det er «sjeldent stor streikefare i år.»
Unio stat har vært misfornøyde med lønnsoppgjørene i staten de siste årene.
Tallene fra Teknisk beregningsutvalg viste tidligere i år at statlige ansatte var lønnstaperne i fjor. Gjennomsnittlig lønnsvekst for alle grupper var nemlig 3,4 prosent, mens statsansatte endte på 2,8 prosent.
Statsansatte opplevde også reallønnsnedgang i fjor på grunn av en sterk prisvekst på 3,5 prosent.
Image-text:
Blir disse fremtidige tariffpartnere? Her erlLeder av Unio stat og Forskerforbundet Guro Elisabeth Lind (t.v.) og leder av Akademikerne stat Kari Tønnessen Nordli?. Foto: Julia Loge
Extra-info:
Fakta 20. april starter lønnsoppgjøret i staten med at staten og fagforeningene presenterer kravene sine.
Så blir det forhandlinger som skal være ferdige innen 1. mai. Men det kan bli brudd før det, og da må lønnsoppgjøret videre til mekling.
Fristen hos riksmeklingsmannen er 23. mai, men forhandlingene varer ofte ut på natten eller dagen etter.
En eventuell streik kommer etter denne fristen.