AddToAny

Kjøttfag som karrieremulighet? Nei, det blir ikke nevnt...

Rådgivere i ungdomsskolen forteller ikke elevene om kjøttfagene. - Det tror jeg ikke egentlig vi kan forvente, sier Halvor Spetalen på Oslomet.
De har ikke oversikt over mangfoldet i restaurant- og matfagene, skriver Emelie Jansson i en antologi fra Oslomet. Hun har utdannet seg til yrkesfaglærer.
I bacheloroppgaven så hun på hvilken rolle rådgiverne i ungdomsskolen har for å få elevene til å velge restaurant- og matfag.

Kokkeprat
Jansson fant ut at rådgiverne ikke har full oversikt over bredden og variasjonen i matfagene. De fokuserer på kokkeyrket, men nevner stort sett ikke muligheten til å bli pølsemaker, kjøttskjærer, slakter eller ferskvarehandler.
Rådgiverne speiler synet i samfunnet, ifølge Jansson:
- Den lave statusen til yrkene innenfor mat- og måltidsbransjen blir det overordnede temaet som påvirker elevenes valg, skriver hun.
Jansson forklarer hvordan rådgiverne skal ha kompetanse både om hvilke utdanningsløp som finnes, og hvilke muligheter elevene har etter at de er ferdig utdannet.
Hun har bedt rådgivere på ungdomsskolen om å beskrive restaurant- og matfag.
Av de seks hun dybdeintervjuet
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøttbransjen

Roar Stang Kjøtt stakk av med topprisen.
Kjøttbransjen 30.01.2025
Når Geir Pollestad spiser på restaurant, vil han vite om biffen er norsk eller ikke. Nå går ministeren inn for merkeordning for norsk mat.
Kjøttbransjen 30.01.2025
Umiddelbare tiltak ble iverksatt da det i januar ble påvist munn- og klovsyke i Tyskland.
Kjøttbransjen 30.01.2025
Å finne norske pølsemakere og kjøttskjærere? Det er større sjanse for å vinne i Lotto, mener Bjarne Lavik.
Kjøttbransjen 30.01.2025
Hit kommer ikke de store mattrendene så fort. Kundene i den døgnåpne Jokerbutikken foretrekker kjøttdeig og pølser.
Kjøttbransjen 30.01.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt