Kjøttbransjen
30.01.2025
Rådgivere i ungdomsskolen forteller ikke elevene om kjøttfagene. - Det tror jeg ikke egentlig vi kan forvente, sier Halvor Spetalen på Oslomet.
De har ikke oversikt over mangfoldet i restaurant- og matfagene, skriver Emelie Jansson i en antologi fra Oslomet. Hun har utdannet seg til yrkesfaglærer.
I bacheloroppgaven så hun på hvilken rolle rådgiverne i ungdomsskolen har for å få elevene til å velge restaurant- og matfag.
Kokkeprat
Jansson fant ut at rådgiverne ikke har full oversikt over bredden og variasjonen i matfagene. De fokuserer på kokkeyrket, men nevner stort sett ikke muligheten til å bli pølsemaker, kjøttskjærer, slakter eller ferskvarehandler.
Rådgiverne speiler synet i samfunnet, ifølge Jansson:
- Den lave statusen til yrkene innenfor mat- og måltidsbransjen blir det overordnede temaet som påvirker elevenes valg, skriver hun.
Jansson forklarer hvordan rådgiverne skal ha kompetanse både om hvilke utdanningsløp som finnes, og hvilke muligheter elevene har etter at de er ferdig utdannet.
Hun har bedt rådgivere på ungdomsskolen om å beskrive restaurant- og matfag.
Av de seks hun dybdeintervjuet
Gå til medietI bacheloroppgaven så hun på hvilken rolle rådgiverne i ungdomsskolen har for å få elevene til å velge restaurant- og matfag.
Kokkeprat
Jansson fant ut at rådgiverne ikke har full oversikt over bredden og variasjonen i matfagene. De fokuserer på kokkeyrket, men nevner stort sett ikke muligheten til å bli pølsemaker, kjøttskjærer, slakter eller ferskvarehandler.
Rådgiverne speiler synet i samfunnet, ifølge Jansson:
- Den lave statusen til yrkene innenfor mat- og måltidsbransjen blir det overordnede temaet som påvirker elevenes valg, skriver hun.
Jansson forklarer hvordan rådgiverne skal ha kompetanse både om hvilke utdanningsløp som finnes, og hvilke muligheter elevene har etter at de er ferdig utdannet.
Hun har bedt rådgivere på ungdomsskolen om å beskrive restaurant- og matfag.
Av de seks hun dybdeintervjuet