AddToAny

Unge funksjonshemmede havner utenfor politikken

Lite informasjon, fysiske barrierer og negative holdninger - ny rapport avdekker lav deltakelse og dårlige vilkår for unge funksjonshemmede og kronisk syke på politiske arenaer. Nedslående og leit, mener både AUF og Unge Høyre.
Tweet

Organisasjonen Unge funksjonshemmede har undersøkt hvordan unge mennesker funksjonsnedsettelse og kronisk sykdom deltar på politiske arenaer i Norge i dag.

Dette har de gjort ved en spørreundersøkelse med 89 respondenter i alderen 15-36 år, og svarene er å finne i rapporten «Til maktens korridorer» som nylig er publisert.

Der kommer det fram at manglende informasjon, fravær av invitasjoner, fysisk utilgjengelighet, fordommer og lav kunnskap om ulike funksjonsnedsettelser fører til lav deltakelse i politiske forum for unge med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom.

Undervurderes

Undersøkelsen avdekker at opp mot 40 prosent av unge med funksjonsnedsettelse og kronisk sykdom opplever å mangle informasjon om mulighetene til å delta på politiske arenaer.

28 prosent av respondentene har opplevd fysiske barrierer. 20 prosent oppgir å ha sluttet å engasjere seg politisk på grunn av fysiske barrierer, og nesten like mange oppgir å ha sluttet på grunn av negative og hatefulle holdninger.

Av respondentene med synlige funksjonsnedsettelser har 48 prosent opplevd å bli møtt med lave forventninger, og 57 prosent har opplevd at folk undervurderer hvor mye de kan.

Samtidig svarer 67 prosent av de spurte at de ville sagt ja til å delta på et partimøte hvis de ble invitert.

Glad for tall

Rapporten er finansiert av Bufdir og utarbeidet av Oda Oftung, rådgiver i Unge funksjonshemmede. Hun er ikke overrasket over det som kommer fram.

- Dette bekrefter det vi har sett lenge. De av oss med funksjonsnedsettelser og kroniske diagnoser deltar mindre i politikken sammenlignet med majoritetsbefolkningen, og vi er glade for å ha fått noen tall på det.

Oftung påpeker at det tidligere er forsket svært lite rundt unge personer med funksjonsnedsettelser og a

Les mer

Flere saker fra Handikapnytt

Tap av liv kan aldri erstattes. Det kan heller ikke tap av lemmer. Sivile og soldater betaler en høy pris for krigen i Ukraina.
Handikapnytt 22.05.2022
Et brukerpass forenkler hverdagen for hjelpemiddelbruker Ann-Helen Skogly. Hun er en av 1734 personer som er med i en ordning mange flere vil kunne ha nytte av.
Handikapnytt 19.05.2022
(NTB:) Alderspensjon under utbetaling får en årlig økning på 4,12 prosent. Det melder Arbeids- og inkluderingsdepartementet onsdag. Økningen er på 3,53 prosent fra 1. mai, men 4,12 prosent på årsbasis.
Handikapnytt 18.05.2022
Problemene med å skaffe brukerstyrte personlige assistenter henger sammen med rekrutteringsproblemer i helse- og omsorgstjenestene, mener helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Handikapnytt 18.05.2022
Erfaring og kunnskap er det viktigste produktet til en hjelpemiddelsentral - kjernen i det norske formidlingssystemet. Bli med på innsiden.
Handikapnytt 18.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt