AddToAny

Ungdommens råskap

Ungdommens råskap
Råskapen vi er vitne til mellom barn og unge i dag i form av tekst-sjikane, trusler på Facebook, hærverk og vold, bunner i behov for egenmarkering og anerkjennelse.
Unge mennesker bryter bevisst moralske, sosiale og institusjonelle regler. Og de lar seg ikke avskrekke av følgene som det eventuelt har for dem selv eller ofrene. Grunnen til det er et motiv som er godt kjent i voksenverdenen. Disse unge vil fremstille seg som overlegne individer. De gjør bare gjeldende sine krav på betydning og det å bli lagt merke til.

«Jeg ville også for en gangs skyld være mektig. » «Det er en lystbetont følelse å utøve makt over andre! » Dette sa to unge gutter i retten. Hvordan er det mulig å forstå ungdommens råskap, vold og brutalitet slik at dette ikke dukker opp bare som enkeltstående hendelser? Er det slik at den biologiske arven frembringer både individuell og sosial ulikhet som kan forklare slike forbrytelser? Kan hjerneforskningen gi oss gode svar? Er slike ugjerninger et produkt av gjerningsmannens hjernedefekter, eller gjenspeiler de visse forhold i samfunnet? Hvilken rolle spiller utviklingspsykologien da?

Vi lever i en tid der slike fenomener gjerne blir biologisert, privatisert og psykologisert, men her viser biologien og psykologien sine åpenbare begrensninger. Først og fremst må vi løfte problemstillingen til et samfunnsmessig og politisk plan. Vi må være radikale i betydningen gjøre forsøk på å gå til roten av ondet, den rådende konkurransemoralen. Ifølge Huisken vet de unge hva de gjø
Gå til mediet

Flere saker fra Psykisk helse

Skeivt, funksjonsnedsatt, ensomt, smertefullt, utstøtt, gammelt, fornedret - og det lyse i alt sammen. Det er stoffet til forfatter Bjørn Hatterud.
Psykisk helse 25.09.2023
Sivilombudet har bedt om endret praksis i alle fengsler. Medisinsk cannabis kommer inn under rett til privatliv.
Psykisk helse 22.09.2023
I 2020 våknet Oskar Hellesø-Knutsen av at nabohuset forsvant i leirmassene. Nå har 17-åringen forsket på samholdet i Gjerdrum etter katastrofen.
Psykisk helse 21.09.2023
Bruken av kvetiapin øker, både mot psykose og søvnproblemer. Forskning gir grunn til bekymring for kvinnehelse.
Psykisk helse 19.09.2023
«Lurer på om det egentlig er verdt det. Klarer det aldri og det er alltid mer.» - Vinnerteksten i Skrivekonkurransen 2023.
Psykisk helse 18.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt