AddToAny

Ukens trimmetips - nummer 7: Nesten alle regattaseilere gjør denne feilen

Ukens trimmetips - nummer 7: Nesten alle regattaseilere gjør denne feilen
Tvist er kanskje det viktigste trimparameteret av alle. Men hva er det egentlig og hvorfor har vi bruk for det? Det er en ganske interessant historie, for her er det flere ting på spill enn man skulle tro.
Hvis man ser et seil aktenifra, vil man se at det lukker mest nederst og åpner mest i toppen. Det er det vi kaller tvist. Seilet vrir seg.

Tvist oppstår helt av seg selv, på grunn av den måten seilet og riggen er designet. Det skal bare litt vind til, så begynner seilet å tviste. Det er et resultat av spenningen i akterliket, og det er også den vi jobber med når vi vil regulere tvisten i seilet. I lett vind krever det ekstra omtanke at seilet tvister nok. Det er her det syndes i stor skala, med det resultatet at seilet lukker og farten blir dårlig.

Flere grunner

Umiddelbart kan det virke ulogisk at tvist er en positiv faktor det medfører at seilet får en annen angrepsvinkel i toppen enn i bunnen. Men forholdene er ikke de samme over alt i seilet. Tvist er i noen situasjoner en måte å bli kvitt overskuddskraft i seilene på

Les mer

Flere saker fra SEILmagasinet

Tanguy Bouroullec har vunnet alt de to siste årene med sin ekstreme båt.
SEILmagasinet 27.09.2021
Nå kommer det nye spennende mindre modeller fra de store verftene. 32-foteren fra Dufour skal friste unge seilere.
SEILmagasinet 27.09.2021
Arcona har solgt tre stykker av 385 som hadde verdenspremier på Orust. To av dem går til Norge, og det kan bli flere.
SEILmagasinet 26.09.2021
Henning Røed ble skremt av trengslen i havnene i 2020 og valgte heller å dele årets seilferien i to. En i juni, og en i august. Her oppsummerer han årets sommer.
SEILmagasinet 24.09.2021
Erfaringene fra Nastro Rosa Tour, Italias svar på Tour de France á la Voile, kan overføres til Norge, mener ukens lørdagsgjest.
SEILmagasinet 23.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt