I stedet foreslås det at doktorgradene som tilbys skal dekke vesentlige deler av den faglige virksomheten og at det ikke skal kreves et bestemt antall programmer. Det skal også være mulig for mindre institusjoner å samarbeide om doktorgradsutdanning.
Kongen eller Nokut
Andre av ekspertutvalgets forslag er det mer uenighet om.
Det gjelder blant annet om det fortsatt skal trengs en kongelig resolusjon for å bli universitet, hvor det i praksis er regjeringen som har siste ord, eller om dette kan overlates til Nokuts styre, slik ekspertgruppen foreslår.
I dag må en universitetssøknad endelig avgjøres av Kongen i statsråd, i likhet med en del andre saker av spesiell viktighet, for eksempel utnevning til statlige embeter.
NTNU er skeptisk til om det bør overlates til Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) å avgjøre institusjonskategori.
- Å avgjøre institusjonskategori bør ikke ligge til Nokut alene, men bør være under demokratisk kontroll. Det gjelder både i de situasjoner høgskoler flyttes opp en kategori, men ikke minst i en tenkt situasjon der en institusjon foreslås avskiltet som universitet, skriver rektor Anne Borg.
NTNU sier videre at dette blir spesielt viktig hvis ekspertgruppen får gjennomslag for sitt forslag om å stille nye kvalitative krav for å bli universitet, der man ser på om institusjonens strategiske mål er i tråd med kravene til universiteter og gjør en mer skjønnsmessig vurdering av om institusjonen totalt sett bør bli universitet.
Universitetet i Bergen (UiB) advarer også mot at Nokut skal få en større rolle enn i dag, og gå inn i faglige prioriteringer, samfunnsdialog og rolle i universitetslandskapet, noe UiB mener kolliderer med institusjonenes autonomi.
Mener det faglige må avgjøre