AddToAny

Tryggere oppvekst og læringsarenaer

Tryggere oppvekst og læringsarenaer
- Vi må øke kompetansen i risikovurdering og i å planlegge beredskap, sier forsker og tidligere politioverbetjent Ole André Bråten.
- Innskjerping av arbeidsmiljølovens krav til forebygging av vold og trusselsituasjoner i norske skoler har skjerpet fokuset på en proaktiv sikkerhetskultur på lærerværelset.
Ole André Bråten er rådgiver, krise- og konfliktforsker og forfatter. Han har spesialisering innen arbeids- og organisasjonspsykologi, foruten utdanning og erfaring fra forsvar og politi. Etter skoleskytingen i Finland i 2007, utviklet han et nasjonalt program for hvordan politiet skulle forberede seg mentalt på denne typen hendelser.
De siste ti årene har Bråten jobbet som rådgiver og foredragsholder for organisasjoner som ønsker å forberede seg på kriser og katastrofer. Nå er han aktuell med bok om konflikthåndtering i oppvekst- og utdanningssektoren. Den er skrevet sammen med Anette Falkum som bla. har bakgrunn som vakthavende sykepleier ved Oslo Universitetssykehus. Falkum har internasjonal og nasjonal erfaring fra helsesektoren og har ledet prosjekter innen forebygging av vold og trusler i arbeidslivet siden 2012. I boka tar de for seg forskningsbaserte teknikker for konflikthåndtering, det å forebygge faresituasjoner og metoder for praktisk trening.
PLIKT TIL Å vURDERE RISIKO
- Barnehage- og skoleeier har, ifølge forskrift om miljørettet helsevern, plikt til å vurdere risiko for alvorlige tilsiktede hendelser og planlegge beredskap i forhold til dette. Nye krav i arbeidsmiljøloven har også aktualisert temaet når det gjelder økt kompetanse i vold og trusselhåndtering - også dette i forhold til risikokartlegging, øvelse og trening.

BRÅTEN FREMHEvER vIKTIGHETEN Av ØvELSER OG TRENING.
Kan du si litt om hva slike øvelser kan bestå i? Hvordan bør skoler og barnehager trene?
- Vi kan snakke o
Gå til mediet

Flere saker fra Skolelederen

Skole - og barnehageledere har et stort og krevende samfunnsoppdrag, som på mange måter er bredere enn det mange andre ledere i samfunnet har.
Skolelederen 08.11.2022
Julen nærmer seg, og med det også skoleavslutninger som får fram både tårer i øyekroken, latter og kamera hos foreldre og besteforeldre. Men er fotografering og filming i skolen helt uproblematisk?
Skolelederen 08.11.2022
Det er 52 800 personer i alderen 22 - 61 år som er utdannet barnehagelærere. 60 prosent av dem jobber i en barnehage.
Skolelederen 08.11.2022
Guttas Campus er en to ukers intensiv læringscamp med oppfølging på mentorsentre i halvannet år etter campen.
Skolelederen 08.11.2022
Ingen barn skal oppleve at de ikke mestrer skolen når de begynner på Mosby oppvekstsenter. Derfor er det viktig å bygge en solid grunnmur med gode og trygge relasjoner, mener rektor Karen Stenslund. På hennes skole er lek og lekende læring en viktig del av skoledagen.
Skolelederen 08.11.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt