AddToAny

Troverdig skildring av religiøs radikalisering

Troverdig skildring av religiøs radikalisering
Hva får vanlige ungdommer til å bli Syriafarere og «martyrer»? En spenningsserie kan virke som et merkelig sted å ta opp slike problemstillinger, men det er nettopp det den nye Netflix-serien «Kalifat» gjør.
Av grunner du kjenner til har en del av oss mer tid til, og behov for underholdning om dagen. Og da er det bra at noen leverer tidtrøyte til de livssynsinteresserte av oss også.

Fatima jobber i SÄPO (Sveriges PST) med å overvåke islamister. Pervin, en ung kvinne som har reist til Syria for å bli med i IS får kontakt med henne. Pervin angrer og vil ha hjelp til å komme hjem. Gjennom sin mann, som er IS-soldat, har hun fanget opp nyheter om et forestående angrep mot Sverige.

Slik er avsparket i den ferske Neflix-serien «Kalifat» (produsert av SVT). Handlingen utspiller seg både i den «Islamske staten» i Syria og i Stockholmstrakten, og det er en vellaget spenningsserie vi snakker om. Men det er ikke det mest spennende med serien for denne skribenten, som er (kremt) litt over gjennomsnittet opptatt av livssyn.

IS-grooming

Det mest interessante med «Kalifat» er skildringen av religiøs radikalisering. Vi møter en gjeng med vanlige fjortisjenter fra forstaden. Ja visst har de innvandrerbakgrunn, men først og fremst er de fjortiser, opptatt av sport, popmusikk og gutter.

På skolen deres jobber Ibrahim som undervisningsassistent. Den høyreiste svigermorsdrømmen fremstår som en mønsterinnvandrer, men dette er bare fasade. «Ibbe», som han også kalles, er IS-mann og er på utkikk etter u

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

På mange områder får vi en bedre og langt mer oppdatert lov om human bruk av bioteknologi. Med på kjøpet får vi noen nye utfordringer og dilemmaer. Dem bør vi bruke tid på å reflektere over.
Fri tanke 29.05.2020
Endelig likestilles nå kremasjon med kistebegravelse. Det er bra, men loven som regulerer hva som kan skje med kroppen vår når vi dør, er moden for en mye mer radikal reform.
Fri tanke 27.05.2020
Fra de siste årets utgivelser, trekker Erik Tunstad frem noen bøker du med fordel kan bruke tid på.
Fri tanke 14.05.2020
- Vi må forsvare eksistensen til vårt folk og fremtiden for hvite barn, sa Philip Manshaus under sin forklaring i retten i dag. Dette er en ordrett oversettelse av «de fjorten ordene» til den nynazistiske ideologen David Lane.
Fri tanke 07.05.2020
Manshaus sin terrordåd var ikkje meiningslaus, men ein villfaren protest mot det meiningslause. På internett finn rotlaus ungdom meining, der samfunnet rundt dei ikkje maktar å gjere det same.
Fri tanke 05.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt