AddToAny

Troverdig skildring av religiøs radikalisering

Troverdig skildring av religiøs radikalisering
Hva får vanlige ungdommer til å bli Syriafarere og «martyrer»? En spenningsserie kan virke som et merkelig sted å ta opp slike problemstillinger, men det er nettopp det den nye Netflix-serien «Kalifat» gjør.
Av grunner du kjenner til har en del av oss mer tid til, og behov for underholdning om dagen. Og da er det bra at noen leverer tidtrøyte til de livssynsinteresserte av oss også.

Fatima jobber i SÄPO (Sveriges PST) med å overvåke islamister. Pervin, en ung kvinne som har reist til Syria for å bli med i IS får kontakt med henne. Pervin angrer og vil ha hjelp til å komme hjem. Gjennom sin mann, som er IS-soldat, har hun fanget opp nyheter om et forestående angrep mot Sverige.

Slik er avsparket i den ferske Neflix-serien «Kalifat» (produsert av SVT). Handlingen utspiller seg både i den «Islamske staten» i Syria og i Stockholmstrakten, og det er en vellaget spenningsserie vi snakker om. Men det er ikke det mest spennende med serien for denne skribenten, som er (kremt) litt over gjennomsnittet opptatt av livssyn.

IS-grooming

Det mest interessante med «Kalifat» er skildringen av religiøs radikalisering. Vi møter en gjeng med vanlige fjortisjenter fra forstaden. Ja visst har de innvandrerbakgrunn, men først og fremst er de fjortiser, opptatt av sport, popmusikk og gutter.

På skolen deres jobber Ibrahim som undervisningsassistent. Den høyreiste svigermorsdrømmen fremstår som en mønsterinnvandrer, men dette er bare fasade. «Ibbe», som han også kalles, er IS-mann og er på utkikk etter u

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

Ikkje berre angst, panikk, fornekting og sinne, latter er òg eit vis å takle pandemien på. Vi treng alle lysglimt i desse tider, og fleire finn det i å kunne le av det absurde i situasjonen. Fordi humor er ein viktig meistringsstrategi.
Fri tanke 03.04.2020
For to uker siden måtte Human-Etisk Forbund gi alle sine konfirmasjonsforesatte beskjed om at vårens seremonier ble avlyst. Men nå tilbyr forbundet ny seremonidato til alle.
Fri tanke 30.03.2020
Antonius-pesten i år 165-180 var verre enn korona-krisa, men livsfilosofien som ble raffinert da kan hjelpe oss i dagens situasjon, mener filosofisk praktiker og forfatter Jens Oscar Jenssen,
Fri tanke 27.03.2020
Religionskritikken er nesten like gammel som religion selv. Men det var først med opplysningstiden at kritikken fikk vind i seilene.
Fri tanke 20.03.2020
- Målet er at alle som har påbegynt et konfirmasjonskurs i år skal få tilbud om å fullføre, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger.
Fri tanke 20.03.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt