AddToAny

Trenger vi motkultur i jusen?

Trenger vi motkultur i jusen?
- For eget vedkommende har jeg valgt bokmål fordi det da er lettere å oppnå god juridisk presisjon, skriver Olav Lægreid og setter spørsmålstegn ved om nynorsk tjener til noe mer enn å være en motkultur.
Jusprofessor Jørn Øyrehagen Sunde skriver i at jeg burde tenkt meg om før jeg hevdet at flerkulturelle jusstudenter har et språklig handikap i det praktiske rettslivet. For dette viser han til historien, som han mener skulle lært meg noe annet. Og med historien mener Sunde spesielt nynorskbrukernes historie.

La oss gjerne diskutere det. Men aller først, som rettshistoriker er Sunde formentlig også historiker. Argumentet om å lære av historien skulle for de fleste historikere være nokså problematisk. Spørsmålet er grundig drøftet både på fagfilosofisk grunnlag, metodegrunnlag og innenfor historiefaget ellers.

Som historiker vet Sunde egentlig at argumentet ikke har noe innhold, men hva tyr man vel ikke til når man skal gjøre seg populær blant lesere som heller ikke kjenner historiefagets metodespørsmål?

FØLG SPRÅKDEBATTEN HER:

- For utfordrende for dem å diskutere

Debatten etter har hittil båret preg av følelsesladde og til dels desavuerende karakteristikker (advokat Farooq Ansari i VG 29. april 2020 og), for ikke å si personangrep (jusprofessor Beate Sjåfjell i DN 29. april 2020) og stråmannsargumentasjon (og).

Felles for dem er et meget selektivt forhold til hva jeg har sagt, for eksempel slik at jusstudenters behov for å beherske norsk på et eksepsjonelt høyt nivå (høyere enn de fleste nordmenn gjør) kommer helt i bakgrunnen. Det forhold at man for å bli en god advokat eller dommer også må ha en eksepsjonelt god forståelse av norsk kultur og kunne bygge et resonnement på en norsk kulturell og juridisk konformitet (bedre enn de fleste nordmenn), rakk jeg knapt å si noe mer om, før motstemmene var ute med en helt annen agenda enn å diskutere innholdet i dette. Det ble kanskje for utfordrende for dem å diskutere noe annet enn det de hadde en oppskrift på fra før - å bekjempe en angivelig rasist!

Nynorsk - mer enn en motkultur?

Når jeg nå velger å svare Sunde og ikke de andre, er det fordi han ikke gjør bruk av slik argumentasjon. I stedet forsøker han å trekke en parallell til nynorskens kår blant jurister gjennom de siste godt og vel 100 årene. Hans narrativ synes å være at de sneversynte, arrogante og fordomsfulle riksmålsmennene etter hvert måtte gi tapt for selve det naturrettslige gjennombrudd av nynorsk, til tross for at det er et a

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

- Å legge om samfunnets infrastruktur til nye energikilder er komplekse prosesser som bare lar seg gjennomføre i et velregulert format. Advokater og jussen er viktige premissgivere inn i dette.
Advokatbladet 18.09.2020
En organisasjonsadvokat avslo å gi rettslig bistand til et medlem på bakgrunn av et regelunntak som det ikke var opplyst om på organisasjonens nettsider. Advokaten får kritikk av Disiplinærnemnden.
Advokatbladet 17.09.2020
Bruken av advokatverger på offentlig salærsats bør innskrenkes kraftig, mener Justisdepartementet. Advokatforeningen hevder følgene kan bli katastrofale for syke og vergetrengende mennesker.
Advokatbladet 17.09.2020
Domstolen mener at foreldrene ikke har evne og vilje til å samarbeide med barnevernet og fosterforeldrene.
Advokatbladet 16.09.2020
- Vi har liten tradisjon for spesialdomstoler her i Norge, og jeg er selv ikke sikker på om det vil være ønskelig. Men jeg ønsker en slik debatt velkommen, sier Arne Oftedal.
Advokatbladet 16.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt