AddToAny

Trenger nye lærerkrefter på Saggrenda

På Saggrenda står hogstmaskinen til flere millioner kroner stille halvparten av året. Hadde dette vært en bedrift hadde den gått i dundrende underskudd, men en videregående skole trenger ikke å tenke produksjon. Eller?
TEKST OG FOTO: MARIT VENN, U:RED

I sommer var det generasjonsskifte på Saggrenda videregående skole og tre av lærerne sluttet. Stillingene er ikke fullt dekket igjen, og det mangler særlig noe kjernekompetanse.

- Du kan jo si at vi går litt på sparebluss, ja, meddeler Terje Grimsgård, avdelingsleder for skogbrukslinja på skolen. Han er bekymret for om elevene får den kunnskapen og erfaringen de trenger for å håndtere de kostbare skogsmaskinene.

- Jo flere timer i hogstmaskina, jo mer attraktive er de som lærlinger og senere i arbeidslivet, forklarer Grimsgård. Selv med to simulatorer til rådighet, kan ikke timene bak spakene inne måle seg med timene ute i terrenget. Det handler om at vi ikke klarer å simulere hele virkeligheten, det er alltid flere faktorer man må ta hensyn til, sier Grimsgård.

Nåværende maskinlærer, Bjørn Steinar Bottegård, klarer så vidt å få opplæringen til å gå rundt. Grunnen til at timeplanen fungerer i dag er at skogbruksklassen i VG2 «gudskjelov» bare består av syv elever. I tillegg til at skolen leier noe kompetanse fra Skogkurs, noe skolen synes fornøyd med. Men mye tyder på at suks

Les mer

Flere saker fra Norsk Skogbruk

Skog er helt sentral i klimapolitikken. Hvorfor vegrer politikerne seg for å ta den på alvor?
Norsk Skogbruk 19.05.2023
Kunnskapen rundt verdien av død ved har i mange tiår vært godt kjent i skogbruket, likevel har det utviklet seg en urovekkende ny trend, der store mengder død ved av furu blir tatt ut som energivirke.
Norsk Skogbruk 19.05.2023
Norsk Skogbruk har i nr 3, 2023 ein artikkel om dette temaet. Artikkelen er omfattande og godt illustrert, men sant å seia, var det ikkje lett å bli klok på tankegangen.
Norsk Skogbruk 19.05.2023
Planting av furu har hatt et lite oppsving de siste femten årene, og nå plantes det ut nesten to millioner furuplanter årlig. Siden det er begrenset tilgang på foredlet furumateriale i Norge, importeres planter og såfrø fra Sverige.
Norsk Skogbruk 17.05.2023
På 1940- og 50-tallet ble det plantet mye ny granskog i Nord-Norge. Nå begynner skogen å bli hogstmoden, og spørsmålet er om grantømmeret egner seg som trelast til bruk i bærende konstruksjoner
Norsk Skogbruk 17.05.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt