AddToAny

Trendy yacht i epoksy

Trendy yacht i epoksy
Hanse gjør som IKEA med sin nye 531: Henter inspirasjon fra øverste hylle - og selger det til en hyggelig pris. Det nye flaggskipet er hypermoderne i stil og linjer, men kanskje litt for trendy for konservative norske båtkjøpere.
Vi tar frem tester fra arkivet og gjør dem tilgjengelig på SEILmagasinet.no. Vi har gått 15 år tilbake og funnet en test av Hanse 531. Testen ble skrevet og utført av Hans Erik Hansen, og ble publisert i Seilas 1-2005. Hanse 531 var et stort løft for verftet, og var første båt fra dem bygget i epoxy, noe som ble et tilvalg på andre modeller i en periode. 53-foteren fikk en svært moderne stil under dekk, som også de mindre modellene fikk etter hvert. 53-foteren fikk et høyt fribord, men lavt overbygg. Båten var med å skape en trend som lever videre i dag.

Vi har ambisjoner om å hente frem en ny test hver uke, som vil ligge åpent for alle i syv dager. Videre vil den havne i vårt enorme digitale testarkiv.

Hanse Yachts har ofte gått egne - og nye - veier i produksjonen. Nye metoder og nye materialer. Denne gangen er det snakk om produksjon i epoksy, som er nytt for en serieprodusert seilbåt. Skroget på Hanse 531 - samt den nye modell 461 - er bygd med SP-teknologi (systemer for styrkeanalyse og lamineringsplan) med vakuumstøpt epoksy-sandwich med skumkjerne. Fordelene er klare: Det er snakk om rundt 40 prosent vektbesparing i forhold til et polyesterskrog. Vektreduksjonen skal sikre bedre seilegenskaper, spesielt på større båter, som 531.

-I våre dager krever komforten om bord så mye utstyr med tyngde, at vektbesparingen er avgjørende for å sikre kvaliteten på seilegenskapene selv med airconditioning, watermaker, generator osv ombord, sier verftet.

Epoksyskrog skal også bli osmosefritt og ha større styrke enn ved laminering med polyester. Men epoksy er dyrt og krever mer arbeid under produksjonen, fordi blandingsforholdet med herder må være presist og jobben må også være mer eksakt. Hanse 531 og den helt nye lillesøsteren 461 vakuumstøpes nå i en ny produksjonshall ved Hanses egne anlegg i Goleniow i Polen, mens båtene bygge ferdig i Greifswald.

Skroget tilbys i utgangspunktet hvitt, men her kan kjøperen velge blant a

Les mer

Flere saker fra SEILmagasinet

I sitt valgmanifest tar Scott Perry et nådeløst oppgjør med det styret han selv er en del av. Nå utfordrer han Kim Andersen i kampen om presidentvervet.
SEILmagasinet 20.09.2020
Det er lureforhold under Shorthanded NM i Oslofjorden denne helgen.
SEILmagasinet 19.09.2020
Som en av 15 kandidater skal han kjempe for plass blant åtte styremedlemmer. Da gjelder det å få frem sakene sine.
SEILmagasinet 19.09.2020
De fleste påmeldte tyskere og dansker seiler den enorme soloregattaen rundt Fyn som starter i dag.
SEILmagasinet 18.09.2020
Aldri før har det vært så mange spennende 30-fotere å velge mellom. Sammen med erfarne regattaseilere, turseilere og svenske journalister testet vi syv 30 til 32-fotere på Marsteinfjorden tre dager.
SEILmagasinet 17.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt