I Norsk Landbruk nummer 14/2020 skrev vi om Ole Draugsvoll som har satset stort på okseframfôring, ved å bygge seg en driftsbygning i tre etasjer med slaktedyr, gjødselkjeller og verksted i hver sin etasje. I tillegg til kjøttproduksjonen driver han og familien stort med melk, med en disponibel kvote på hele 963 000 liter i 2021. Mer melk går det ikke an å produsere med dagens kvotetak.
TO ROBOTERMelkefjøset ligger bare et steinkast fra det nye oksefjøset og ble opprinnelig bygget i 1996. Da drev Draugsvoll melkeproduksjon i samdrift, og jobbet for å få økt kvote. Før milleniumsskiftet rakk de å bygge seg opp til 200 000 liter, og i løpet av de etterfølgende ti åra, fikk samdrifta kjøpt seg opp med ytterligere 150 000 liter.
- Da var kapasiteten i fjøset helt sprengt, så da var vi nødt til å gjøre noe for å få bedre plass, forteller Draugsvoll.
Løsninga ble å bygge ut det eksisterende fjøset med et tilbygg og installere en robot i den nye delen. I den gamle enden ble fiskebeinstallen stående, slik at noen kyr gikk i robot mens andre ble melket morgen og kveld med maskin. Deretter har Draugsvoll etter hvert gått ut av samdrifta og tatt hele produksjonen på egen kappe, og har sakte, men sikkert økt kvota helt til han nådde kvotetaket. For tre år siden ble han nødt til å gå til anskaffelse av robot nummer to, for å kunne øke melkeproduksjonen, utnytte fjøskapasiteten og lette arbeidet på best mulig måte.
VIKTIG FOKUSI melkefjøset har Draugsvoll også prioritert å ha en stor velferdsavdeling.
- VIP-avdelinga er alfa og omega for å få det til å fungere så godt som mulig. Der setter jeg nykalva kviger de første ukene etter kalving, og kyr som ikke fungerer i roboten eller har utfordringer av et eller annet slag, forteller han.
Slik sparer han mye tid på å gå og lete etter dyr som trenger hjelp til å komme seg i