AddToAny

Treak; søtt, sunt og langsomt

Treak; søtt, sunt og langsomt
Det tar tid, men det er verd hvert minutt. Med einerbær, kjærlighet og kunnskap kokes den helsebringende søtsaken som du aldri glemmer smaken av. Velkommen til Bergljot. Hun kan kunsten å lage ekte treak.
Bergljot Strand bor høyt og fritt, men samtidig skjermet av sin egen hemmelighetsfulle hage i Ulnes i Valdres. Det gamle, brune huset er rammet inn av bugnende bed og busker. Bergljot tar imot med hjertevarme og kaffe. Forkleet er på, for Bergljot har allerede vært i sving i flere timer.
Den pensjonerte rektoren kan fortelle om somre på stølen, både i barndom og voksenliv. Bergljot var aktiv med rektorjobb og barn i tillegg til gårdsstell, og kunnskapen har hun både i hode og hender.
I mange år har hun videreført mor Torlaugs tradisjon for å lage treak; godteriet som kokes inn av einerbær (briskebær kalles de her i Valdres), vann, fløte og sukker. Bergljot bruker en oppskrift fra sin gamle faster Maren, men etter hvert som årene går, har den blitt hennes egen.
Når vi inviteres inn, har hun allerede holdt på i et par dager, for skikkelig tradisjonsgodteri skal ta lang tid. Det lukter friskt i hele huset. Hvis du ikke har kjent lukten av kokt briskelåg før, er nemlig ordet «frisk» noe du instinktivt vil tenke på. Bergljot forteller at hun pleide å koke friske briskegreiner med nåler og eventuelle bær i vann som ble silt og brukt til mellom annet skylling av håret. Resultatet var glans. Og altså frisk duft.

PLUKKING
Sent i september drar hun fortsatt tilbake til stølen for å raspe av modne bl
Gå til mediet

Flere saker fra SKOG

I juryens begrunnelse heter det at Årets Trästad 2023 har blitt bygd i tre siden den ble grunnlagt. Både bolighus, kirker og herregårder har blitt oppført i treverk.
SKOG 05.12.2023
Vann på avveier koster mye. Et viktig punkt er innløpene, og her har Ivar Seim en løsning som kan gjøre at du sover bedre om natta.
SKOG 05.12.2023
I en verden hvor industrien tenker effektivitet og eierne på aksjekursutvikling, finnes det en liten gjeng entusiaster som nekter å gi slipp på kvalitet og stolthet. Møt et par stykker i Gjerstad.
SKOG 05.12.2023
Til tross for dårligere økonomiske tider, øker stadig prisen du må gi for en skogeiendom i Norge. Skog er en begrenset ressurs og tømmerprisene har steget de siste årene. Det er forventet at prisen på skog vil holde seg eller fortsette å øke i årene framover. Av: Geir Korsvold, Seniorkonsulent, Glommen Mjøsen Skog
SKOG 05.12.2023
Lars Myttings bok «Hel ved» traff noe universelt og grunnleggende. Derfor har den også solgt 600 000 eksemplarer i 16 land.
SKOG 05.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt