AddToAny

Treak; søtt, sunt og langsomt

Treak; søtt, sunt og langsomt
Det tar tid, men det er verd hvert minutt. Med einerbær, kjærlighet og kunnskap kokes den helsebringende søtsaken som du aldri glemmer smaken av. Velkommen til Bergljot. Hun kan kunsten å lage ekte treak.
Bergljot Strand bor høyt og fritt, men samtidig skjermet av sin egen hemmelighetsfulle hage i Ulnes i Valdres. Det gamle, brune huset er rammet inn av bugnende bed og busker. Bergljot tar imot med hjertevarme og kaffe. Forkleet er på, for Bergljot har allerede vært i sving i flere timer.
Den pensjonerte rektoren kan fortelle om somre på stølen, både i barndom og voksenliv. Bergljot var aktiv med rektorjobb og barn i tillegg til gårdsstell, og kunnskapen har hun både i hode og hender.
I mange år har hun videreført mor Torlaugs tradisjon for å lage treak; godteriet som kokes inn av einerbær (briskebær kalles de her i Valdres), vann, fløte og sukker. Bergljot bruker en oppskrift fra sin gamle faster Maren, men etter hvert som årene går, har den blitt hennes egen.
Når vi inviteres inn, har hun allerede holdt på i et par dager, for skikkelig tradisjonsgodteri skal ta lang tid. Det lukter friskt i hele huset. Hvis du ikke har kjent lukten av kokt briskelåg før, er nemlig ordet «frisk» noe du instinktivt vil tenke på. Bergljot forteller at hun pleide å koke friske briskegreiner med nåler og eventuelle bær i vann som ble silt og brukt til mellom annet skylling av håret. Resultatet var glans. Og altså frisk duft.

PLUKKING
Sent i september drar hun fortsatt tilbake til stølen for å raspe av modne bl
Gå til mediet

Flere saker fra SKOG

«Jeg har ventet i 25 år på denne hjelmen . Hodet er det viktigste av alt å beskytte. For at så mange som mulig skal bruke hjelm er det viktig at hjelmen er så funksjonell og behagelig som mulig.
SKOG 30.03.2022
KONGLEPRØVE
SKOG 30.03.2022
kr/m3 kr/m3 1000 m3 Kilde: Landbruksdirektoratet Prisutvikling massevirke - siste to år Prisutvikling sagtømmer - siste to år Månedlig avvirkning - siste to år
SKOG 30.03.2022
I Norge er kun 2,4 prosent av økonomien sirkulær. Det betyr at 97,6 prosent av materialene vi forbruker hvert år, altså ikke blir tilbakeført til kretsløpet. Gjennomsnittet i verden er 8,6 prosent.
SKOG 30.03.2022
Uten et godt digitalt forvaltningsverktøy med oppdaterte data er det vanskelig å prioritere riktig. Derfor henter over 3000 skogeiere opplysninger fra ALLMA før de skal investere og hogge i egen skog.
SKOG 30.03.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt