AddToAny

Tillitsvalgt og verneombud måtte forlate møte

Da Politidirektoratet skulle legge fram resultatene av en lokal arbeidsmiljøundersøkelse i Sør-Vest politidistrikt 15. september, ble tillitsvalgte og lokalt verneombud uten forvarsel bedt om å forlate møtet.
Hovedverneombud i politiet, Audun Buseth, reagerer sterkt på handlemåten.

- Dette har jeg tatt opp med Politidirektoratet. Dette synes jeg er en svært ugrei måte å gjennomføre en gjennomgang av en arbeidsmiljøundersøkelse på. Det er ingen tvil om at et lokalt verneombud har en rolle i å følge opp en lokal arbeidsmiljøundersøkelse. Slik dette har skjedd, ble dette veldig uheldig, sier Buseth til Politiforum.

Opprivende konflikter

Det er en opprivende og langvarig konflikt i Felles enhet for operativ tjeneste (FOT) i Sør-Vest politidistrikt som ligger til grunn for at Politidirektoratet (POD) i praksis har intervenert i politidistriktet, forteller ulike kilder til Politiforum.

Operasjonssentralen og innsatsledere sorterer under FOT.

En stor del av konflikten handler om hvordan politidistriktet driver tjenesteplanlegging og praktiserer arbeidstidsbestemmelsene, forteller kilder til Politiforum.

Når ansatte som går i turnus skal ha fri/ferie eller på kurs, blir de flyttet over fra opprinnelig dagvakt 0630-1500 til dagvakt 0730-1500, som er arbeidstid for ansatte som ikke går i turnus. Slik blir vedkommende «skyldig» en time per arbeidsdag.

Ved ferie/fri eller kurs på dager turnusansatte går kvelds- eller nattevakter, kan ansatte bli «skyldig» et større antall timer.

Kvelds- og nattetimer gir et påslag på 15 min. ekstra arbeidstid per time, får Politiforum opplyst. De ansatte taper også skifttillegg.

Timene de ansatte skylder arbeidsgiver blir deretter plassert ut på dager arbeidstaker har fri. Konsekvensen er krav om ekstra oppmøter og vesentlig mindre fritid for de ansatte. Dette er en praksis som har pågått siden 2021.

Det har også vært uro rundt rollekonflikter, hvordan ledere håndterer personalsaker og store samarbeidsutfordringer internt, herunder også mellom ledelse, tillitsvalgte og verneombud.

I tillegg ligger Sør-Vest politidistrikt på landstoppen i antall varslingssaker.

POD grep inn

Dett

Les mer

Flere saker fra Politiforum

I over to år har man kunnet følge politistudenten Lokes vei til å bli politihund i sosiale medier. I sommer bestod han eksamen, og nå blir han patruljehund i Oslo politidistrikt.
Politiforum 28.09.2023
Om vi som politi ikke tenker nøye gjennom hvordan vi griper inn i markedet, så bidrar vi altså til "survival of the fittest" og oppblomstring av en taushetskultur som er nødvendig for at gjengene skal kunne overleve.
Politiforum 27.09.2023
Under ankesaken mot Johny Vassbakk ble det onsdag lagt fram nye DNA-undersøkelser som er gjennomført etter at saken var oppe i tingretten.
Politiforum 27.09.2023
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) besøkte onsdag Sveriges justisminister der de snakket om gjengvolden som ryster landet.
Politiforum 27.09.2023
En politikvinne på Østlandet har fått 7000 kroner i bot for å ha gått inn på politiets internsystem og deretter delt opplysninger med naboer.
Politiforum 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt