AstmaAllergi
07.10.2022
Nye funn i PreventADALL-studien viser at matallergi kan forebygges. Forskerne bak studien mener de nasjonale anbefalingene for spedbarnsernæring nå bør endres.
Barn som fikk små smaksprøver av peanøtt, melk, hvete og egg fra de var tre måneder gamle reduserte risikoen for allergi mot disse matvarene ved treårs alder. Det viser resultatene fra PreventA-DALL-studien (Preventing Atopic Dermatitis and ALLergies in children).
Forekomsten av allergi mot matvarene var redusert fra 2,3 prosent til 1,1 prosent, det vil si mer enn en halvering. På nasjonalt nivå tilsvarer dette at vel 1000 treåringer i Norge per år kan unngå allergi mot peanøtt, melk, egg og hvete dersom alle barn starter å smake matvarene fra tremåneders alder.
- Ved å introdusere babyer for disse matvarene tidlig, kan vi redusere forekomsten av matallergi hos barn på en enkel og trygg måte, sier Karin C. Lødrup Carlsen som leder Prevent-ADALL-studien. Carlsen er professor ved Institutt for klinisk medisin ved UiO og overlege/barnelege ved Oslo universitetssykehus.
Beskyttende effekt
Effekten var størst for peanøtt. Gruppen som ble introdusert for peanøtter tidlig hadde bare 0,7 prosent sjanse for å få peanøttallergi før fylte tre år, mens to prosent av barna i kontrollgruppen var allergiske mot peanøtt. Ingen av barna var allergiske mot hvete.
- Vi ble positivt overrasket over at det fikk så stor virkning, sier overlege Håvard Ove Skjerven på Rikshospitalet.
I matintroduksjonsgruppen fikk barna smake peanøtt (suttet på en finger med peanøttsmør uten biter) da de var tre måneder og foreldrene innførte en ny matvare (kumelk, hvetegrøt og løs eggerøre) for hver uke frem til barnet var fire måneder. Foreldrene ble bedt om å gi barnet en smak av hver av matvarene fire dager per uke frem til minst seks måneders alder, og helst fortsette med matvarene som regelmessig del av kostholdet. Selv om det var under halvparten som gjorde det så ofte som de
Gå til medietForekomsten av allergi mot matvarene var redusert fra 2,3 prosent til 1,1 prosent, det vil si mer enn en halvering. På nasjonalt nivå tilsvarer dette at vel 1000 treåringer i Norge per år kan unngå allergi mot peanøtt, melk, egg og hvete dersom alle barn starter å smake matvarene fra tremåneders alder.
- Ved å introdusere babyer for disse matvarene tidlig, kan vi redusere forekomsten av matallergi hos barn på en enkel og trygg måte, sier Karin C. Lødrup Carlsen som leder Prevent-ADALL-studien. Carlsen er professor ved Institutt for klinisk medisin ved UiO og overlege/barnelege ved Oslo universitetssykehus.
Beskyttende effekt
Effekten var størst for peanøtt. Gruppen som ble introdusert for peanøtter tidlig hadde bare 0,7 prosent sjanse for å få peanøttallergi før fylte tre år, mens to prosent av barna i kontrollgruppen var allergiske mot peanøtt. Ingen av barna var allergiske mot hvete.
- Vi ble positivt overrasket over at det fikk så stor virkning, sier overlege Håvard Ove Skjerven på Rikshospitalet.
I matintroduksjonsgruppen fikk barna smake peanøtt (suttet på en finger med peanøttsmør uten biter) da de var tre måneder og foreldrene innførte en ny matvare (kumelk, hvetegrøt og løs eggerøre) for hver uke frem til barnet var fire måneder. Foreldrene ble bedt om å gi barnet en smak av hver av matvarene fire dager per uke frem til minst seks måneders alder, og helst fortsette med matvarene som regelmessig del av kostholdet. Selv om det var under halvparten som gjorde det så ofte som de


































































































