AddToAny

Test fra arkivet: Stilfull turkomfort

Test fra arkivet: Stilfull turkomfort
Dufour 405 er en herlig turbåt med et tiltalende indre som byr på mye fin bokomfort. I lite vind er båten lett-dreven - og noe mer fikk vi dessverre ikke prøvd.
Vi tar frem tester fra arkivet og gjør dem tilgjengelig på SEILmagasinet.no. Vi har gått 11 år tilbake og funnet en test av Dufour 405. Testen var publisert i SEILmagasinet nummer 9-2009, og ble skrevet og utført av Morten Jensen.

Vi har ambisjoner om å hente frem en ny test hver uke, som vil ligge åpent for alle i syv dager. Videre vil den havne i vårt enorme digitale testarkiv.

Prøveseilasen var lagt til Hankø for at vi skulle få vind og bølger. Det vi fikk, var imidlertid flatt vann og 4-5 m/sek - maksimum. Førsteinntrykket vi fikk av Dufour 405 var derfor under særs snille forhold. En båt røper imidlertid gjerne noen egenskaper også når det er slike forhold, og det Dufour 405 viste oss, var at hun er lettdreven. Det skulle ikke rare pustene til før båten oppnådde såpass til fart at man vil foretrekke å seile fremfor å gå for motor. Og med forseilet på rull og «stack-pakket» storseil er det fort gjort å sette seil.

At rormannen har en fin plass ved et av de to rattene, viste også båten oss, men hun røpet ikke hvordan hun er å finstyre. Til det var det altfor mye slark i styresystemet til prøvebåten til at det var mulig. Det er en justeringssak, og vi tror Per Øyvind Iversen hos importøren Blue Peter AS når han sier at styringen lar seg trimme til å være helt uten slark. Det var den på Dufour 45en vi seilte rett etterpå.

Seilingsmessige førsteinntrykk fikk vi ikke stort flere av, det var for lite vind den dagen.

VIDE VINKLER

Dufour 405

Skroglengde 11,90 m

Lengde vannlinjen 10,63 m

Bredde 3,98 m

Dypgang 1,75/2,03 m

Deplasement 8,99 tonn

Ballast 2336/2414 kg

Storseil 36,6 m2

Fokk 45,5 m2

Drivstofftank 200 l

Vanntank 380 l

Motor (Yanmar) 40 hk

Design Umberto Felci/Patric Roséo

Verft Dufour Yachts, Frankrike

Info Blue Peter AS

Pris (euro 8,90) Kr 1 470 000

Hytteoverbygget er relativt bredt, noe som gjør at genua-skinnen kommer et stykke ut fra båtens senterlinje og gir en ganske stor skjøtvinkel av forseilet. Det igjen fører til at spalten mellom fokka og storseilet spriker litt i nedre del, og det reduserer effekten av samspillet mellom fokk og storseil i mellomvind. Stor skjøtvinkel gir ikke båten optimal høyde - i den grad man er ute etter det i en turbåt. Å slippe seg noen grader gjør neppe den store forskjellen for turseilere.

Storseilsløygangen er plassert på hyttedekket, og skjøtet reguleres via den ene av de to Lewmar 42-vinsjene til fallene. Til det kjedsommelige har vi påpekt at denne løsningen, som mange turbåter har og Dufour 405 ikke er alene om, er en dårlig løsning når det gjelder håndteringen av båten, og som en følge a

Les mer

Flere saker fra SEILmagasinet

Ønsker du en mer letthåndterlig båt? Våren er en fin tid for å finne den riktige løsningen.
SEILmagasinet 30.03.2020
Mange gjestehavner langs hele kysten holder åpent i påsken, men servicen blir minimal, og enkelte velger å stenge på grunn av koronasituasjonen.
SEILmagasinet 29.03.2020
Vi har de siste døgn forsøkt å få tak i World Sailing president Kim Anderson for å få hans kommentarer til vårt tidligere oppslag om misbruk av de elektroniske underskriftene til visepresidentene Gary Jobson og Scott Perry i et brev fra World
SEILmagasinet 28.03.2020
Hurum Seilforening er shorthanded-foreningen i landet fremfor noen, sine drøyt hundre medlemmer til tross. Foreningen leder klart på shorthanded-rankingen før sesongen starter.
SEILmagasinet 28.03.2020
President Kim Andersen i World Sailing skal ha påført signaturene til to av visepresidentene i et klagebrev til videoblogger. Saken bringes nå inn for etikkutvalget i World Sailing. Hør vårt podcast-intervju med visepresident Gary Jobson.
SEILmagasinet 28.03.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt