AddToAny

Sykepleiere bak spansk donorrekord

Sykepleiere bak spansk donorrekord
Sykepleiere har en stor del av æren for at Spania for 24. gang på rad kan kalle seg verdensmester i organdonasjon og transplantasjon. Tekst og foto: Alle spanjoler er potensielle donorer, ifølge spansk lov.
Men det alene forklarer ikke at Spania er nummer en i verden i organdonasjon. Mer viktig er sentral og nasjonal koordinering, en positiv befolkning og en målrettet måte å snakke med pårørende på.

Som koordinatorer på sykehusene er sykepleierne med på å identifisere donorer, og er i de fleste tilfeller de som ber familiene om å få bruke pasientenes organer.

Sykepleiere med fra starten

- Sykepleiere spiller en avgjørende rolle både på sykehusene og i Organización Nacional de Trasplantes (ONT), den spanske nasjonale organ- og transplantasjonsorganisasjonen. Faktisk opprettet jeg ONT i 1989 sammen med seks sykepleiere, opplyser direktøren og legen Rafael Matesanz.

Organisasjonen ble raskt en suksess, og tre år senere inntok Spania førsteplassen, som landet siden har beholdt.

PÅDRIVER: Nesten hele den spanske befokningen ser på donasjon som et gode, sier Rafael Matesans i Organización Nacional de Trasplantes. (Foto: Jens Ulrich Pedersen)

- Etikken passiviserer

Men hva kan Spania som andre land ikke kan?

- Holdningen i Nord-Europa er at helsepersonell av hensyn til etikken skal forholde seg passive og ikke forsøke å overtale familien til å donere pasientens organer. For oss er det derimot uetisk ikke å gjøre noe for dem som står på venteliste for å få en lever eller et hjerte, sier Rafael Matesanz.

Han føyer til at koordinatorene ikke legger press på familiene, men at de griper an samtalen annerledes enn i andre land.

P

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Andrzej Gorecki er sykmeldt, men får ikke sykepenger. Han forstår ikke hvorfor.
Sykepleien 20.02.2024
Kanskje er det alderen, men jeg klarer bare ikke å mønstre den store begeistringen for den siste kunstig intelligens-bølgen.
Sykepleien 06.12.2023
Det finnes ikke en stor reserve av sykepleiere, viser denne studien. De aller fleste har relevante stillinger, selv om de ikke arbeider med direkte pasientkontakt.
Sykepleien 13.10.2023
DU VET KANSKJE at du har pensjonen din i KLP og at du har «offentlig tjenestepensjon», men vet du hva dette egentlig betyr for deg?
Sykepleien 13.10.2023
Sykepleie er som jazz. Hva kjennetegner jazz? Improvisasjon.
Sykepleien 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt