Baker og Konditor
27.01.2017
Etter julens deilige fråtsing går vi inn i et nytt år med nye muligheter der helse og sunnhet står øverst på agendaen for veldig mange. Januar er trolig tiden det ropes høyest om dietter og kurer for et bedre liv med en penere kropp. Alle er på, både fagfolk og selverklærte eksperter proklamerer hva som er sunt.
I denne støyen og ernæringsprekingen, hva er det vi kan tilby den forvirrede forbrukeren med én tanke i hodet: «Spis mat som er bra for helsen». Matvalget bør imidlertid ikke kreve for mye, da ryker forsettet like fort som det ble til. Svaret er enkelt og ganske selvsagt; spis mer grovbrød! I motsetning til mange andre overfladiske råd er dette et helseråd for livet - av mange grunner. Og superstjernen i grove brød og kornprodukter er kostfiber.
Kostfiber, også bare kalt fiber, er en samlebetegnelse for komplekse karbohydrater som ikke brytes ned i tynntarmen. Dermed er det ikke for å tilføre kroppen energi at vi bør spise fiber, men for alle de andre virkningene fiber har i kroppen fra ende til slutt.
Frisk med fiber
Helsegevinsten starter allerede i munnen. Fiberrik mat medfører mer tygging, det øker spyttutskillelse i munnen. Spytt virker rensende på tennene og forebygger hull. I mage og tarm fyller fiber godt og forlenger matens oppholdstid i systemet. At maten passerer langsommere gjennom kroppen øker metth
Gå til medietKostfiber, også bare kalt fiber, er en samlebetegnelse for komplekse karbohydrater som ikke brytes ned i tynntarmen. Dermed er det ikke for å tilføre kroppen energi at vi bør spise fiber, men for alle de andre virkningene fiber har i kroppen fra ende til slutt.
Frisk med fiber
Helsegevinsten starter allerede i munnen. Fiberrik mat medfører mer tygging, det øker spyttutskillelse i munnen. Spytt virker rensende på tennene og forebygger hull. I mage og tarm fyller fiber godt og forlenger matens oppholdstid i systemet. At maten passerer langsommere gjennom kroppen øker metth