NNN-arbeideren
19.09.2024
Kristin Enger smaker og lukter mer enn de fleste av oss. De sensoriske evnene bruker hun blant annet til å løfte kvaliteten på varene som matindustrien lager.
Har du noen gang tenkt på hvor mye et eple faktisk smaker? Hvilke ulike aromaer som kan fylle munnen og neseborene når du fører det mot munnen? Hvordan skallet kjennes mot leppene? Eller hvordan kjøttet kjennes på tunga?
Et eple smaker ikke bare eple for smaksdommerne i matforskningsinstituttet Nofima.
De har en jobb du ikke kan utdanne deg til. Du må nærmest bli født til den. Å kunne identifisere og skille ulike smaker, lukter og farger er nemlig ikke så lett om du ikke har de rette genene.
SUPERKRAFT MED BISMAK
Men det har Kristin Enger og Anine Kallstad. De har nemlig mer enn dobbelt så mange smaksløker som andre, og er «supersmakere».
Det kan kanskje høres ut som en superkraft. Men den kommer med en bismak.
- I oppveksten fikk jeg ofte høre at jeg var sær. Jeg likte ikke leverpostei eller smør som hadde stått lenge ute på benken. For meg får det en usmak som de fleste andre ikke kjenne
Les opprinnelig artikkelEt eple smaker ikke bare eple for smaksdommerne i matforskningsinstituttet Nofima.
De har en jobb du ikke kan utdanne deg til. Du må nærmest bli født til den. Å kunne identifisere og skille ulike smaker, lukter og farger er nemlig ikke så lett om du ikke har de rette genene.
SUPERKRAFT MED BISMAK
Men det har Kristin Enger og Anine Kallstad. De har nemlig mer enn dobbelt så mange smaksløker som andre, og er «supersmakere».
Det kan kanskje høres ut som en superkraft. Men den kommer med en bismak.
- I oppveksten fikk jeg ofte høre at jeg var sær. Jeg likte ikke leverpostei eller smør som hadde stått lenge ute på benken. For meg får det en usmak som de fleste andre ikke kjenne


































































































