HRR, Hotell, Restaurant & Reiseliv
14.10.2020
- Olga Gjerald og Trude Furunes, Norsk Hotellhøgskole, UiS* Det forventes at vertskapsmedarbeidere er tilpasningsdyktige når det gjelder arbeidstid og oppgaver.
Dette har nok blitt enda mer synlig gjennom koronapandemien 2020, der store deler av hotell- og reiselivsbransjen har opplevd permitteringer, endringer i måten jobben utføres på og meget stor jobbusikkerhet. Men en slik «tilpasningsdyktiget» er ikke noe nytt for vertskapsnæringen.
En rapport fra Eurofond (2017) beskriver praksisen med såkalte "Split shifts" (oppdelte vakter), noe som betyr at man bare jobber på de travleste tidspunktene på døgnet og har ledig tid imellom som man ikke får lønn for. (ibid). Vertskapsmedarbeidere er blant de som oftere blir tilkalt på jobb på kort varsel, opptil flere ganger i måneden.
Hotell- og restaurantsektoren har høy andel midlertidig ansatte sammenlignet med andre bransjer i arbeidsmarkedet (26 prosent) (Bråten, 2008; Strøm, von Simson & Østbakken 2018). Arbeidstempoet er høyt og arbeidssolidaritet beskrives som en utfordring. Høy personalavgang i f. eks. hotell, utfordrer også sosial støtte blant ansatte. I tillegg krever jobben fysisk anstrengelse og press om å etterkomme andres ønsker, noe som utgjør risiko for egen helse og sikkerhet.
Store deler av vertskapsnæringe
Gå til medietEn rapport fra Eurofond (2017) beskriver praksisen med såkalte "Split shifts" (oppdelte vakter), noe som betyr at man bare jobber på de travleste tidspunktene på døgnet og har ledig tid imellom som man ikke får lønn for. (ibid). Vertskapsmedarbeidere er blant de som oftere blir tilkalt på jobb på kort varsel, opptil flere ganger i måneden.
Hotell- og restaurantsektoren har høy andel midlertidig ansatte sammenlignet med andre bransjer i arbeidsmarkedet (26 prosent) (Bråten, 2008; Strøm, von Simson & Østbakken 2018). Arbeidstempoet er høyt og arbeidssolidaritet beskrives som en utfordring. Høy personalavgang i f. eks. hotell, utfordrer også sosial støtte blant ansatte. I tillegg krever jobben fysisk anstrengelse og press om å etterkomme andres ønsker, noe som utgjør risiko for egen helse og sikkerhet.
Store deler av vertskapsnæringe