Mandag denne uken gikk startsskuddet for det som omtales som et historisk klimasøksmål mot staten. Norges Naturvernforbund og Natur og Ungdom har nemlig gått rettens vei for å få kjent tillatelsene til dumping av inntil 250 millioner tonn med gruveavfall i Førdefjorden ugyldige.
I Oslo tingrett er det satt av ti rettsdager for å avgjøre lovligheten av de totalt fire statlige tillatelsene som er nødvendige for gruvedrift i det såkalte Engebøfjellet på nordsiden av fjorden. Det var gruveselskapet Nordic Mining som mottok tillatelsene for første gang i 2015, og som flere ganger har fått dem fornyet.
Ifølge saksøkerne bryter disse tillatelsene med EUs vanndirektiv og mineralavfallsdirektiv.
- Saken er viktig fordi den dreier seg om Førdefjordens overlevelse. Samtidig er den prinsipiell, fordi vi mener at staten har ignorert sentrale EØS-regler som stiller strengere krav til miljøhensyn enn det som fremgår av det tradisjonelle norske lovverket. Disse prinsippspørsmålene om lovanvendelsen i miljøsaker, vil få stor betydning for fremtiden, sier Truls Gulowsen, leder i Norges Naturvernforbund.