AddToAny

Stortraktoren - fra 50 til 500 hk

Stortraktoren - fra 50 til 500 hk
Speil, speil på veggen der - hvem er størst i landet her? Historien om landets største traktorer viser at utviklinga har gått fra 50 til 500 hestekrefter gjennom 70 år. De mest ihuga nostalgikerne rister på hodet. Sjarmen og nostalgien rundt stortraktoren hører fortida til.

De helt umulige traktorstørrelsene viste seg å være mulige, også her hjemme på berget. De største præriebeistene er riktignok fortsatt større enn sværingene i Norge, men det finnes nordmenn som hevder at vi slett ikke har nådd toppen. Grensa går antakelig ved mastodonter som ikke kan brukes lovlig på offentlig vei. Da forsvinner den typiske fleksibiliteten som en universalmaskin bør ha.

For de store eiendommer

Hva er egentlig en stortraktor, sett i et historisk perspektiv? Svaret må bli flerdelt. Det kommer an på hvilket tiår vi tar utgangspunkt i. Det kan være alt i fra en traktor som er klart større enn gjennomsnittet, og opp til de største i landet.

Opprinnelig var stortraktoren nært knyttet til de største gårdene, gjerne gods og herregårder. Evnen til å finansiere kostbare maskiner, sto i stil med størrelsen på bruket, ofte kombinert med gode, finansielle ekstrareserver i skogsdrift. Arbeidsfolk og hester på gården ble byttet ut med traktormekanisering. Med tida har brukerne av de største traktorene for lengst spredt seg på ulike områder, ikke minst hos kontraktører og entreprenører, der jordarbeiding gjerne er helt underordnet.

Vi gjør en tidsreise fra 1945 og opp til våre egne dager. I nostalgiens navn har vi lagt mest vekt på utviklinga fram til årtusenskiftet. Entusiastisk bruktimport er ikke hensyntatt. Kildene som oppgir motoreffekt, kan dessverre sprike en del. Som kjent er hestekrefter målt etter ulike normer og ulike kriterier opp gjennom tida. Etter en overgangsperiode i 1970-årene ble alt avstemt etter den tyske DIN-normen. I dag er fabrikkenes offisielle tall bare noen tastetrykk unna. Før i tida måtte folk arkivere trykket informasjon for å holde styr på spesifikasjoner.

Med Ferguson som referanse

Gjennom 1930-årene ble det sjeldent solgt traktorer med noe særlig mer enn 30 hestekrefter. En riktig stastraktor på slutten av dette tiåret var utvilsomt den amerikanske Oliver 70, med sekssylindret motor, selvstarter og lysutstyr. Effekten var 33 hk. Den typiske kjøperen var ikke nødvendigvis en storbonde.

Etter andre verdenskrig kom Ferguson TE20 «Gråtass» (30 hk), som ble selve referansetraktoren for et middelstort bruk. Denne traktoren solgte i så store antall, at det er naturlig å holde den fram som referanse for hva som var stort og hva som var smått. I 1947 kunne Fordson-importøren Eik & Hausken presentere den nye Fordson Major E27N, også kjent som den høyreiste Stega-Major, tilgjengelig med sekssylindret diesel og 45 hk. Av hensyn til bedriftens gode importkvoter i den første etterkrigstida, ble denne modellen landets mest solgte blant de større traktorene.

På grunn av ugunstige valutaforhold ble det ikke tatt inn s�

Gå til mediet

Flere saker fra Traktor

- Kanskje må vi innse realitetene i løpet av året. Vi har ikke penger å drive for og kan i verste fall bli tvunget til å avvikle, sier Ole og Dag Bækkedal.
Traktor 18.04.2024
I det flate, nederlandske landskapet er en amerikansk prærietraktor enkel å få øye på. Den er et uvanlig syn, med en rammestyrt koloss som jobber på såpass små arealer. For liljeløkprodusenten Albert Joling er det ingen luksusinvestering, men absolutt en nødvendighet for å berge avlinga.
Traktor 18.04.2024
Traktor 18.04.2024
Han har jobbet i 40 år ved Eiksenteret på Bjørkelangen og 48 år i Eik-systemet. Til våren fyller han 70. Det blir mange minner og historier fra Jostein Rønaas sitt liv.
Traktor 18.04.2024
HCP Ringen SA er et innkjøpssamarbeid bestående av 25 frittstående maskinforhandlere over hele landet.
Traktor 18.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt