AddToAny

Store sprik i høring om instituttsektoren

Store sprik i høring om instituttsektoren
Mange vil ha økt basisbevilgning til instituttene, andre sier nei. Noen sier til å øke krav fra 20 til 40 forskerårsverk, mange sier nei. Torsdag skal Forskningsrådet vedta sine endelige innspill til regjeringen.
40 institutter, foreninger, universiteter og høgskoler har besvart Forskningsrådets høringsrunde om instituttsektoren.

Forskningsrådet publiserte sin synteserapport i begynnelsen av november. De ga selv høringsfrist på denne til 28. november, og torsdag 13. desember skal styret behandle og eventuelt vedta rådets endelige innspill til regjeringen.

Regjeringen har varslet en gjennomgang av instituttsektorens betydning i forsknings- og innovasjonssystemet. Forskningsrådet sier de med sin prosess har ønsket å være føre var.

Samling fakta, men også egne råd

Da synteserapporten ble presentert understreket divisjonsdirektør Anders Hanneborg overfor Khrono at synteserapporten er en samling av veldig mye fakta og analyser som er gjort om instituttsektoren de seneste årene, men i tillegg kommer Forskningsrådet med en del råd og anbefalinger for egen regning.

- Gjennomgangen av de fire ulike arenaene som instituttsektoren er delt inn, viser at potensialet i sektoren kan utnyttes bedre. Et eksempel er de teknisk- industrielle instituttene, sa Hanneborg.

Skillet mellom instituttsektoren og UH-sektoren har begynt å smuldre bort. Vi mener det er positivt. Curt Rice og Morten Irgens Rektor og prorektor, OsloMet

Han trakk fram at noe av dette etter hans mening skyldes den ekstremt lave basisfinansieringen instituttene har i dag, noe skyldes kostnadene de har ved stor deltakelse i EUs rammeprogram.

- Dette er bakgrunnen for at vi mener basis må økes til 15 prosent og STIM-EU (Stimuleringstiltak for økt deltakelse av forskningsinstitutter i EUs rammeprogram, red.mrk) økes, sa Hanneborg til Khrono i begynnelsen av november

Dette ble understøttet av Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen som understrekte at med økt basisfinansieringen må det også følge med tydeligere krav til høy faglig kvalitet ved instituttene.

- Vi anbefaler derfor at kravene for vitenskapelig produksjon økes til ett publikasjonspoeng per forskerårsverk, sa Røttingen.

OsloMet: Liker at skillet smuldrer opp

Forskningsrådet har fått inn mange og gode høringssvar, men det er store sprik i synspunktene på mange av de utfordringene og forslagene Forskningsrådet har streket opp sin synteserapport.

Mange mener at forslagene fra Forskningsrådet kan føre instituttsektoren nærmere universitets- og høgskolesektoren. Noen mener dette er bra, de fleste er skeptiske.

- Skillet mellom instituttsektoren og UH-sektoren har begynt å smuldre bort. Vi mener det er positivt, skriver OsloMet rektor Curt Rice og hans prorektor for forskning Morten Irgens, i sin høringsuttalelse og de legger til:

Strategier og virkemidler for instituttsektoren, og organisering av denne, må ha som utgangspunkt og hensikt å ha en tydelig oppgavefordeling mellom de to sektorene. Dag Rune Olsen, Kjell Bernstrøm Rektor og universitetsdirektør, UiB

- Vi mener vi ikke bør gå i retning av å reversere denne utviklingen. Forskningsrådet mener at basisbevilgningen til mange norske forskningsinstitutter er for lav til at instituttene skal kunne ivareta sitt samfunnsoppdrag godt nok. OsloMet er

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt