AddToAny

Stjal hodeskaller for nazistene og trodde hvite menn fra Atlantis sto bak alle høykulturer

Historiker og forfatter Per Ivar Hjeldsbakken Engevolds ferske bok om folkehelten gjør det svært vanskelig å hylle vitenskapsmannen bak eventyrerbragdene.
Gjennom hele sin karriere fulgte Thor Heyerdahl i de mytiske sporene til et lyshudet, skjeggete herrefolk. Han var på leting etter Atlantis. Det er påstandene i historiker Per Ivar Hjeldsbakken Engevolds ferske bok Thor Heyerdahl og jakten på Atlantis, utgitt på Humanist forlag.

- Heyerdahl hinter om en naturkatastrofe som fant sted rundt 3100 år før vår tidsregning. Han omtaler denne i vage former. Men det første hintet er at katastrofen fant sted i Atlanterhavet. Som et resultat av denne katastrofen seilte så et mystisk folk av hvite skjeggete menn inn på sivflåter og stiftet kulturene i Egypt, Mesopotamia og Indusdalen; det som av mange regnes som sivilisasjonens vugge. Men Heyerdahl sa derimot rett ut at sivilisasjonen hadde oppstått på et sted som nå er begravet i ørkensanden eller på havets bunn.

- Det er i utgangspunktet åpent for tolkning hvor denne naturkatastrofen fant sted. Han sa aldri rett ut at disse kulturbærerne kom fra Atlantis. Men han trakk stadig frem Atlantismyten, og la flere ganger frem argumenter for at denne kunne inneholde en kjerne av sannhet, argumenterer Engevold.

Rasetenkning

- Disse såkalte kultbærerne var altså hvite. Hvor viktig var hudfargen for Heyerdahl?

- Veldig viktig. Hele teorien bygger på at de var hvite.

- Det gjør jo at man må stille noen ubehagelige spørsmål ved hans forhold til farge?

- Ja. Det som er pussig her, er jo at Heyerdahl selv var veldig opptatt av ikke å fremstå som rasist. Han brukte jo alltid mannskap med stort etnisk mangfold og han var aktiv i Én verden-bevegelsen. Men han tviholdt samtidig hele tiden på teorien om at all høykultur er skapt av en hvit rase.

- Han fratar for eksempel de innfødte i Sør-Amerika æren for deres fortidsmonumenter. Heyerdahl mente det var de hvite kulturbærerne som sto bak dem. Han har til og med skrevet at de innfødte hadde for lav standard til å ha utviklet en egen kultur.

- Dette høres unektelig ganske stygt ut...

- Ja, det gjør det. Og det var like lite legitimt da Heyerdahl startet med det, som det var på slutten av hans karriere. Det er lett å glemme at også Odin-teorien til Heyerdahl handler om en hvit, kulturbærende gud.

Heyerdahl skal ifølge Engevold ha gått så langt som til å påstå at mennesker i Skandinavia er etterkommer etter denne hvite guden, eller kulturbæreren.

- Han kaller det ikke den nordiske rase. Han visste hvor ladet det begrepet var etter krigen. Men det er veldig tydelig at det er det han mener.

- Teorien er utvilsomt rasistisk. Det er ingen

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

Fra de siste årets utgivelser, trekker Erik Tunstad frem noen bøker du med fordel kan bruke tid på.
Fri tanke 14.05.2020
- Vi må forsvare eksistensen til vårt folk og fremtiden for hvite barn, sa Philip Manshaus under sin forklaring i retten i dag. Dette er en ordrett oversettelse av «de fjorten ordene» til den nynazistiske ideologen David Lane.
Fri tanke 07.05.2020
Manshaus sin terrordåd var ikkje meiningslaus, men ein villfaren protest mot det meiningslause. På internett finn rotlaus ungdom meining, der samfunnet rundt dei ikkje maktar å gjere det same.
Fri tanke 05.05.2020
Nigeriansk humanistleder arrestert for å ha fornærmet profeten Muhammed og risikerer dødsstraff i Sharia-domstol.
Fri tanke 04.05.2020
Religion er kultur, og man kan - og bør - kritisere kulturelle praksiser. Men man må respektere menneskeverd og menneskerettighetene.
Fri tanke 30.04.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt