AddToAny

STADIG FÆRRE FAMILIE BARNEHAGER

STADIG FÆRRE FAMILIE BARNEHAGER
For 25 år siden var det 250 plasser i familiebarnehager i Asker. Nå er det 12 igjen. Barnehagerådgiver Liv Knatten tror likevel ikke de vil forsvinne.
ei, Torjus. Var det gøy på teater i
«H går?» spør fritidspedagog Vibeke Frafjord Saint-Victor og smiler hjertelig. Hun driver AYNO Vår familiebarnehage, på Midtbygda i Asker. Torjus (3) smiler tilbake og snakker entusiastisk om Trollmannen fra Oz, den onde heksa og den feige løven. Saint-Victor og Tone Bjellvåg, som driver Høymyrmarka familiebarnehage i Asker, sier at noe av det mest unike, og litt magiske, ved en familiebarnehage er at den voksne som møter barna om morgenen, også er den som tar farvel om ettermiddagen. Hver dag.
- Som voksen er du tett på barna. Vi blir veldig godt kjent og vet litt om hva som rører seg i barnas liv også utenfor barnehagen, sier Saint-Victor.

ALENE VOKSEN PÅ JOBB
I en familiebarnehage er man stort sett alene som voksen. Den voksne er til stede for barna hele dagen uten å gå i møter. Innimellom har de besøk av en pedagog og veileder, som både kjenner barna godt og bidrar til inspirasjon og variasjon. I AYNO Vår familiebarnehage får de også besøk av Saint-Victors svigerfar, som er musiker, med jevne mellomrom. Han spiller og synger sammen med barna. Mange ønsker at barna skal få en myk overgang til livet utenfor familien. I en familiebarnehage finner mange foreldre og barn den roen de søker.

ET VERDIVALG
- Å velge barnehage er et av de viktigste valgene jeg FAMILIEBARNEHAGER
• 3189 barn går i familiebarnehage. Det er 1,1 prosent av alle barnehagebarn. • 65 prosent av barna er under to år.
• En familiebarnehage er en liten barnehageenhet som drives i et privat hjem, der hver enhet har inntil fem barn.

• Én assistent kan ha ansvaret fo
Gå til mediet

Flere saker fra Første steg

Dina har lært meg hva et perfekt glasskår er, fordi vi har fått nok tid til å være sammen om det. Slik blir det fellesskap av.
Første steg 01.10.2021
Jeg har stått med hodet inn i tørkeskapet for å henge opp våte klær og lurt på hvorfor jeg har valgt dette yrket. Når høsten er over, skjønner jeg likevel hvorfor.
Første steg 01.10.2021
Det finnes mange sykdommer. Barndom er ikke en av dem.
Første steg 01.10.2021
kvadratmeter leke- og oppholdsareal per barn er det nasjonale gjennomsnittet i norske barnehager, ifølge nye tall for 2021. (udir.no)
Første steg 01.10.2021
De minoritetsspråklige barna utgjør rundt en tredel av det totale antallet barn i Oslo-barnehagene. Fortsetter trenden, vil de passere andelen barn med norsk som morsmål innen få år.
Første steg 01.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt